icon/category/archeo_route

Archeoroute vindplaats

Archeologische vindplaats Roermond - Vestingstad Roermond

Beleef het archeologische verhaal van vestingstad Roermond. Download de app en sta op locatie oog-in-oog met onze archeoloog. Hij vertelt je via modernste virtuele technieken de geschiedenis van vestingstad Roermond. Zo is het net of je naar het verleden transformeert.

Als tactische handelslocatie was Roermond een interessante plek voor rovers. Hier stond ooit een motte. De stedelingen wilden zich weren tegen aanvallen van buitenaf. Zo werden grachten aangelegd en een stadsmuur opgebouwd met een omtrek van ongeveer 2895 meter. Na de uitvinding van het buskruit werd een systeem aangelegd van ravijnen en bastions. Vier grote poorten vormden de belangrijkste toegangswegen tot de stad: De Venlose Poort, de Maasnielderpoort, de Kapellerpoort (of Zwartbroekpoort) en de dubbele Brugpoort.

De vestingwerken werden grotendeels ontmanteld in 1782. Zo verdween rond 1843 het laatste zichtbare gedeelte van de middeleeuwse stadsmuur. De contouren van de fundamenten zichtbaar gemaakt in de gele bestrating.

Download de app

LET OP: De locatie van de speer is op Pastoorswal tegenover huisnummer 8 in het parkje.

TIP: Deze locatie is onderdeel van de Archeologische belevingsroute Roermond. Op de Archeo Route Limburg app vind je deze route als geheel terug.

Informatie over historisch Roermond
https://www.historiehuisroermond.nl/nl
https://www.rura.nl/vestingwerken
https://www.roermond.nl/Gemeentearchief
https://www.cuypershuisroermond.nl/nl

Contact en locatie

Archeologische vindplaats Roermond - vestingstad Roermond
Pastoorswal 8
6041 CP
Roermond

Wanneer

Altijd open.