icon/category/archeo_route

Archeoroute vindplaats

Archeologische vindplaats Elsloo - Het verdronken kasteel

Beleef het archeologische verhaal van het verdronken kasteel in Elsloo. Download de app en sta op locatie oog-in-oog met onze archeoloog. Hij vertelt je via modernste virtuele technieken de tot nu toe verborgen geschiedenis van het verdronken kasteel. Zo is het net of je naar het verleden transformeert.

Hier in Elsloo is een compleet middeleeuws kasteel opgeslokt door de Maas. Bij extreem lage waterstand kun je sommige bouwstenen nog gewoon zien liggen. Dat gebeurde ook in 1969 en amateur-archeoloog pater Munsters zag kans om het een en ander te documenteren. 

Het kasteel dateert uit de 12e tot 16e eeuw. In 1329 heersten de adelijke heren van Elsoo hier vanuit hun vierkante woontoren. Het is een strategische plek hier aan het water. En niet alleen om vijanden te weren maar ook om tol te heffen voor passerende schepen. Het  vis- en jachtrecht brengt nog meer inkomsten in het laatje. De enige vijand die ze niet in het vizier hebben, dat is de Maas zelf. Die stroomde eerst langs Maasmechelen, maar verlegt haar loop, waardoor de bocht tussen Kotem en Meers steeds verder uitschuurt.

In de 15e eeuw wordt het kasteel van Elsloo bedreigd door het wassende water. Maar het wordt nog erger; in 1576 wordt het ‘Alde Huys of vervallen Sloet’ zoals het toen genoemd werd, in brand gestoken door Gelderse soldaten. Het kasteel wordt hersteld en vergroot.  In de 17de eeuw, waarschijnlijk weer geteisterd door nieuwe overstromingen, is het echt einde oefening; het kasteel wordt opgegeven. 

In 2004 doen archeologen van de Maaswerken akoestisch bodemonderzoek om bouwresten op te sporen. Hoe het kasteel er precies uitzag is onbekend, maar wetenschappers denken dat het eerste bouwwerk lijkt op het kasteel van Kessel en van Valkenburg.

Download de app

LET OP: De locatie ligt bij de rustplaats voor fietsers en het infobord van Rivierpark Maasvallei.

TIP: Deze locatie is onderdeel van Ode-aan-de-Maas

Vind ook de andere Archeo Route Limburg locaties

Eigenschappen
Rolstoel toegankelijke locatie

Wanneer

Altijd open

Contact en locatie

Westelijke kanaalweg
6181
Elsloo