icon/category/archeo_route

Archeoroute vindplaats

Archeologische vindplaats Brunssum - Middeleeuwse landweer

In een deel van de Brunssummerheide liggen de resten van een 15e eeuwse landweer, de Landgraaf genoemd. Download de app en sta op locatie oog-in-oog met onze archeoloog. Hij vertelt je via modernste virtuele technieken alles over dit verdedigingswerk. Zo is het net of je naar het verleden transformeert.

Het verdedigingswerk bestaat uit een spitsgracht met twee lage wallen en is 20 tot 22 meter breed en aangelegd ter bescherming van het Brabantse grondgebied in het Land van Valkenburg tegen Gullik en Gelre. Het verdedigingswerk maakte deel uit van een landweer die zich uitstrekte van het moerasgebied tussen Gangelt en Schinveld tot Nieuwen-hagen. In de loop der geschiedenis heeft de bevolking haar grondgebied steeds tegen indringers moeten verdedigen om bezittingen tegen roof en plundering te vrijwaren. Vooral in oorlogstijd stond de bevolking voortdurend bloot aan plunderingen en brandstichting. Een landweer kon een leger niet tegenhouden, maar was wel een flinke hindernis, zowel bij het binnendringen als bij de aftocht. In een ander geval konden de bewoners wellicht zoveel tijd winnen tot er versterking kwam opdagen. Dorpelingen waarschuwden elkaar middels vuursignalen, ijlboden en klokkengelui.

De Landweer is een karakteristiek verschijnsel in de Nederlandse geschiedenis. Er zijn archeologische onderzoeken uitgevoerd om de Landweer weer in beeld te brengen. Het is nu een beschermd rijksmonument.

De speerlocatie bevindt zich op het terras van het Schutterhuske in het Schutterspark.

Meer informatie
Op diverse plaatsen langs de Landweer tref je informatievoorzieningen aan (Bouwbergstraat in Schinveld, Schutterspark in Brunssum, Brunssummerheide in Brunssum en Heerlen en in Landgraaf bij de Oude Landgraaf.

Download de app

Bezoek ook andere Archeo route Limburg vindplaatsen.

Contact en locatie

Archeologische vindplaats Brunssum - Middeleeuwse landweer
Heidestraat 20
6443 VZ
Brunssum