icon/category/archeo_route

Archeoroute vindplaats

Archeologische vindplaats Brunssum - De reus van Brunssum

Beleef het archeologische verhaal van De reus van Brunssum. Download de app en sta op locatie oog-in-oog met onze archeoloog. Hij vertelt je via modernste virtuele technieken de tot nu toe verborgen geschiedenis van de reus van Brunssum. Zo is het net of je naar het verleden transformeert.

Brunssum en haar houten kerk werden voor het eerst vermeld in 1150. De kerk lag aan de rand van het beekdal bij de kruising van een voormalige Romeinse route, op de plek waar nu wooncomplex het Blazoen staat. Op het opgravingsterrein hebben achtereenvolgend drie kerken gestaan. De oudste stenen kerk is een zaalkerk met een recht gesloten koor. In de funderingen zat Romeins dakpanpuin verwerkt. Zo’n honderd jaar later kwam er een westtoren bij. Daarna is de kerk vaker vergroot. 
In en om het kerkgebouw bevonden zich diverse begravingen. Er zijn skeletten opgegraven en onderzocht. Een van die skeletten bleek erg groot te zijn en werd door de archeologen tijdens het veldwerk de ‘Reus van Brunssum’ genoemd. 
Sint-Gregorius de Grote is de schutspatroon van Brunssum en de huidige kerk, een rijksmonument, is nog altijd een reusachtige obelisk die op verre afstand te zien is. 
Op het kerkplein staat een hardstenen beeldengroep met Sint Gregorius die een voetwassing doet. 

Download de app  

LET OP: De locatie van de speer is bij de kruising Dorpstraat/kerkstraat, vlakbij de Sint Gregoriuskerk. 

Vind ook de andere Archeo route Limburg locaties   

Eigenschappen
Rolstoel toegankelijke locatie

Wanneer

Altijd open

Contact en locatie

Hoek Dorpstraat/Kerkstraat
6441 BN
Brunssum