Pottenbakkers – Schutterspark
Langs de Roode Beek in het Schutterspark schuilt het verhaal van de middeleeuwse pottenbakkers die Brunssum internationaal beroemd maakten.
Hier, tussen het zand, water, hout en klei, werd tussen 1050 en 1450 aardewerk gebakken van uitzonderlijke kwaliteit. Het geheim zat in de lokale klei: die leverde een minder poreus, stevig aardewerk op in een tijd toen men in Europa geen glazuur meer wist te maken op aardwerk. Archeologen hebben dit unieke aardewerk in heel Europa gevonden, van Spanje tot Noorwegen, en het draagt de naam van Brunssum-Schinveld aardewerk trots mee.
Bijzondere archeologische vondsten
De pottenbakkers langs de Roode Beek gebruikten zelfgebouwde ovens, die vaak twee weken moesten branden om op de juiste temperatuur te komen. Dit intense proces heeft ons een schat aan archeologische vondsten nagelaten, waarmee we de geschiedenis van deze regio kunnen dateren. Het bakproces en de speciale klei leverde perfect gebakken ongeglazuurd aardewerk van hoge kwaliteit dat geliefd en gewild was.
Ontdek het verleden
Verken de archeologische geheimen van het Schutterspark en laat de Roode Beek je meevoeren naar een tijd waarin de pottenbakkers van Brunssum heel Europa van servies voorzagen. Met de Archeo Route-app ontdek je hoe dit stukje Limburg eeuwenlang een bruisend centrum van vakmanschap was.
Download de app
Bezoek ook andere Archeo route Limburg vindplaatsen.