Achter een boerderij aan de Bussereindseweg in Beesel, werd in 1972 bij het graven van een gierkelder voor een varkensstal enkele eikenhouten palen, mergelblokken en aardewerkscherven gevonden. In die tijd werd er verder geen melding van gemaakt totdat in 1987 de Werkgroep archeologie van de Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal hiervan op de hoogte werd gesteld en een onderzoek instelde. Deze had namelijk in archieven ontdekt dat dit mogelijk restanten waren van de voormalige Hof Tgen Raede, eertijds bezit van de graven van Bentheim (D), en de juridische voorloper van kasteel Nieuwenbroeck in Beesel.
Bij het onderzoek in 1987 nabij de varkensstal werd op een diepte van ca. 75 cm onder het maaiveld een fundering met een lengte van ca 25 meter gevonden. Toen aan de andere kant van de stal een proefput werd gegraven, kwam een groot aantal scherven tevoorschijn, waaronder Elmpter aardewerk, Andenne, aardewerk uit Langerwehe en Siegburg (ca. 1300-1650). In mei 1988 werden sporen van de gracht gevonden.
In het midden van de 16e eeuw verloor de boerderij haar rol als middelpunt van het Bentheimse leengoed. Aanleiding hiervoor was de bouw van kasteel Nieuwenbroeck rond 1560 aan de overzijde van de Huilbeek.