icon/category/archeo_route

Archeoroute vindplaats

Archeo Route de danser van wanssum locatie

Archeologische vindplaats Wanssum - De danser van Wanssum

Beleef het archeologische verhaal uit de steentijd, met een vondst op deze locatie van 10.000 jaar oud. Download de app en sta op locatie oog-in-oog met onze archeoloog. Hij vertelt je via modernste virtuele technieken de geschiedenis en het belang van deze vondst. Zo is het net of je naar het verleden transformeert.

We gaan terug naar 1988. In de kelder van het gemeentehuis van de gemeente Venray inventariseren archeologen de gemeentelijke archeologische collectie. Duizenden stukjes steen die in de jaren zestig door een drietal archeologen zijn verzameld worden opnieuw bekeken. Eén van deze steentjes valt daarbij op door zijn platte vorm. Als het steentje beter in het licht wordt gehouden, ontdekt de onderzoeker de gravure van een dansend figuurtje. Het steentje krijgt daarna de bijnaam ‘De Danser van Wanssum’.

Wat maakt dit steentje met een lengte van slechts 38 mm zo bijzonder? Daarvoor gaan we nog veel verder terug in de tijd; naar de prehistorie. De naam Wanssum is een samenstelling van Wodans Heim en dat staat voor het huis van Wodan. Wodan (Woden in het Angelsaksisch, Wotan in het Duits en Odin in het Scandinavisch) was de oppergod van het Germaanse godenrijk, de leider van het dodenleger en de stamvader van het geslacht van de Asen. Wodan stond centraal tijdens het Joelfeest dat door de Germanen gevierd werd rond de midwinter zonnewende.
‘De Danser van Wanssum’ is één van de zeer weinige afbeeldingen van mensen uit de prehistorie, gevonden op eigen bodem. De ouderdom van het steentje wordt geschat op ongeveer 10.000 jaar.

Jarenlang werd er gedacht dat de gravering vervalst was, maar in 2012 hebben deskundigen uit Bordeaux geconcludeerd dat de Danser van Wanssum daadwerkelijk uit de oertijd komt. Een kopie van het steentje wordt tentoongesteld in Limburgs Museum en het origineel wordt tentoongesteld in het Venrays museum.

Download de app

Meer archeologische informatie in de buurt van Wanssum?
Venrays museum

Contact en locatie

Archeologische vindplaats Wanssum - De danser van Wanssum
Pastoorstraat 11
5861 BJ
Wanssum