icon/category/archeo_route

Archeoroute vindplaats

Archeologische vindplaats Stevensweert - Hoofdwacht vesting

Beleef het archeologische verhaal van de hoofdwacht van de vesting in Stevensweert. Download de app en sta op locatie oog-in-oog met onze archeoloog. Hij vertelt je via modernste virtuele technieken de tot nu toe verborgen geschiedenis van deze hoofdwacht. Zo is het net of je naar het verleden transformeert.

Stevensweert speelt een grote rol in de Tachtigjarige oorlog en de hoofdwacht vormt letterlijk het middelpunt van de Spaanse vesting uit de 17e eeuw.
De Hoofdwacht is in 1633 gebouwd in opdracht van de Spaanse opperbevelhebber Don Francisco de Moncada. De Hoofdwacht was in die tijd het commandocentrum van het leger dat in Stevensweert huisde. De steen in het plaveisel vóór de hoofdwacht in Stevensweert is het exacte middelpunt van de vesting. Vanuit de hoofdwacht kon de commandant van de vesting met behulp van het garnizoen, via het radiaal stratenplan, alle vestingonderdelen goed laten bewaken. Het was een markant gebouw met een ingebouwde galerij met 5 bogen.
In de hoofdwacht werkten de belangrijkste mensen van het garnizoen. Zij hadden de verantwoordelijkheid over de sleutels van de Maas- en Veldpoort en hadden als taak de andere vesting onderdelen te bewaken. Vanuit de hoofdwacht liepen alle straten stervormig naar de bastions en ravelijnen. Ook was er in de Hoofdwacht een militaire delegatie aanwezig met geweren en munitie. Zij moesten zorgen voor een snelle reactie bij naderend onheil. Voor de Hoofdwacht werd dagelijks wachtgehouden door de militairen. En op de Markt, direct aan de Hoofdwacht gelegen, werden militaire exercities gedaan, waarbij de soldaten geïnspecteerd werden. Ook werden hier lijfstraffen aan militairen uitgevoerd, opgelegd door de commandant. Voor deze lijfstraffen stond een strafpaard standaard naast de Hoofdwacht. De Hoofdwacht is na 1765 verbouwd tot woning met een gecementeerde gevel. Bezoek het streekmuseum en ontdek de hele geschiedenis van Stevensweert!

Download de app

LET OP: De locatie van de tegel is bij het terras aan de zijkant van 'T Aod Kloaster, aan het Jan van Steffenswertplein. De ingang van 'T Aod Kloaster is aan de Markt 6, om de hoek.

Meer informatie 
Streekmuseum Stevensweert/Ohé en Laak in het voormalige raadhuis aan het Jan van Steffenswertplein 1 te Stevensweert.

Wanneer

Altijd open.

Contact en locatie

Archeologische vindplaats Stevensweert - Hoofdwacht vesting
Jan van Steffeswertplein 14
6107 BZ
Stevensweert