icon/category/archeo_route

Archeoroute vindplaats

Archeologische vindplaats Stevensweert- de Kantharos van Stevensweert

Beleef het archeologische verhaal van de Kantharos van Stevensweert. De Kantharos is een zeldzaam gave drinkbeker van zilver, die wereldwijd de boeken in gaat als de "kantharos van Stevensweert". Download de app en sta op locatie oog-in-oog met onze archeoloog. Hij vertelt je via modernste virtuele technieken de geschiedenis van de Kantharos van Stevensweert. Zo is het net of je naar het verleden transformeert.

In het jaar 1943 vindt de Stevensweertenaar Jaak Bongers, tijdens ontgrindingen ...

In het jaar 1943 vindt de Stevensweertenaar Jaak Bongers, tijdens ontgrindingen in de Maas, deze zeldzaam gave drinkbeker van zilver.

We zijn terug in de eerste eeuw, de tijd van de Romeinen hier in de lage landen. Waarschijnlijk heeft een belangrijke romein hier wijn uit gedronken. Wetenschappers denken dat hij gemaakt is in Alexandrië. Er staan Griekse mythologische figuren op, zoals de bosgod Pan en Bachus de wijngod. In totaal waren er zes figuren afgebeeld, waarvan er vier zijn behouden. Bij de figuren staan ook attributen zoals instrumenten en wapens. Alle figuren zijn zeer gedetailleerd met groot vakmanschap uitgewerkt. Er hebben ooit twee oren aan gezeten maar die hebben de tand des tijds niet overleefd.

De gladde binnen-beker was voor de wijn, de rijkversierde buitenkant voor de praal. De inscripties onder de voet geven nog meer informatie: de Latijnse naam Marcus Titinius, kennelijk van een vroegere eigenaar is grondig doorgekrast. De Latijnse en de Griekse gewichtsaanduiding is 1160 gram. De Kantharos in de huidige staat (zonder de twee oren) weegt nog 440 gram. Daarom is het zo goed als zeker dat deze beker deel uitmaakte van een set van twee stuks.

In het museum van Stevensweert kun je de zilveren replica bewonderen. Deze is geschonken bij het 25 jarige jubileum van het museum in 2008. Er is ook een presentatie te zien over de totstandkoming van deze knap gemaakte replica, die voor ca 95% uit zilver en voor ca 1% uit goud bestaat.

De kantharos van Stevensweert is ook op een andere manier bekend geraakt!
Het juridische getouwtrek over de onderhandse verkoop van deze zeer waardevolle beker leidde tot het “arrest van dwaling” binnen het Nederlandse recht. De verkopende partij het echtpaar Van der Linden, heeft de kopende partij zilversmid Brom voor de rechtbank gedaagd. De vele daaropvolgende rechtzaken sleepten voort van december 1955 tot juni 1959 eindigend met een uitspraak van de Hoge Raad. De kantharos, een onbetwist topstuk werd indertijd verkocht voor omgerekend nog geen 60 euro.

Download de app

Wil je meer weten over de Kantharos van Stevensweert en de vesting Eiland in de Maas, neem dan een kijkje bij het streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak in Stevensweert. Ga je liever online op zoek naar meer informatie? Kijk dan even op www.museumstevensweert.nl 

Lees verder

Contact en locatie

Maaspoort 7
6107 BT
STEVENSWEERT

Wanneer zijn we geopend

Altijd open.

Altijd open.