icon/category/archeo_route

Archeoroute vindplaats

Archeo Route Limburg - locatie Sittard Fort Sanderbout
Archeo Route Limburg - locatie Sittard Fort Sanderbout
Archeo Route Limburg - locatie Sittard Fort Sanderbout

Archeologische vindplaats Sittard - Sittard Vestingstad en fort Sanderbout

Beleef het archeologische verhaal van Sittard Vestingstad en Fort Sanderbout. Download de app en sta op locatie oog-in-oog met onze archeoloog. Hij vertelt je via de modernste virtuele technieken de geschiedenis en het belang van Fort Sanderbout voor vestingstad Sittard. Zo is het net of je naar het verleden transformeert.

Fort Sanderbout is het enige overgebleven bolwerk van Sittard. Het is een uitbouw in de middeleeuwse verdedigingsmuur en –wal rond Sittard. Fort Sanderbout is een rondeel uit de 15e of 16e eeuw met een doorsnede van maar liefst 40 meter. Dat is buitengewoon groot voor Nederlandse begrippen en duidt erop dat het oude vestingstadje belangrijk moet zijn geweest. In 1494 kwam het stadje in handen van de hertog van Gulik en raakte verwikkeld in een machtsstrijd met keizer Karel V. De vestingwerken werden versterkt om vijandelijke kanonnen op afstand te houden en de stadspoorten werden extra beveiligd. Ze werden uiteindelijk toch verwoest in 1677 door troepen in dienst van de Franse zonnekoning Lodewijk XIV.

Op de stadsomwalling bij Fort Sanderbout kwam omstreeks 1700 een Joodse begraafplaats. Door de Tweede Wereldoorlog bleef slechts een klein deel van de Joodse gemeenschap over en daardoor kon er niet meer voor de graven worden gezorgd. De stoffelijke resten zijn herbegraven op de Joodse begraafplaats aan de Dominicanenwal.

De onderaardse gangen die deel uitmaakten van het complex, hebben de afgelopen twee eeuwen verschillende functies gehad. Ze werden gebruikt als vuilstortplaats en dienden als schuilkelder tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1954 kreeg de politie belangstelling voor de kelder. Ze lieten er een schietbaan aanleggen en pleisterden de wanden zodat de kogels niet afketsten. De gangen werden ingekort met een dikke muur. De schietbaan is later weer opgeheven. Momenteel wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor het behoud en de herontwikkeling van Fort Sanderbout. Het onderzoek naar de geschiedenis van Fort Sanderbout is en blijft ondertussen ‘werk in uitvoering’.

Download de app

LET OP: De Archeo-tegellocatie ligt op het Fort Sanderbout ommetje.

Meer informatie:
Erfgoedcentrum De Domijnen
Kapittelstraat 6
6131 ER Sittard
088-5995555
www.dedomijnen.nl

Bezoek ook andere Archeo route Limburg vindplaatsen.

Contact en locatie

Archeologische vindplaats Sittard - Sittard Vestingstad en fort Sanderbout
Fort Sanderbout 5-3
6131 HG
Sittard