De Limburgse Maasvallei is zeer rijk aan archeologie. Om onze voeten bij hoogwater droog te houden, zijn er, onder andere, geulen gegraven. Voorafgaande aan de aanleg van de geulen is eerst uitgebreid onderzoek gedaan middels boringen en sleuven. Alleen op locaties waar grondverzet nodig was zijn archeologische opgravingen uitgevoerd. Op deze plek zijn ruim 50.000 vondsten gedaan! De meeste vondsten, voornamelijk vuurstenen voorwerpen, komen uit de midden- en nieuwe steentijd, zo’n 11.000 tot 6.000 jaar geleden.
De kronkelwaard was voor jagers-verzamelaars een fijne plek; je zat droog genoeg en toch in het dal met direct uitzicht op de rivier. In de Maasbedding lag de grondstof vuursteen letterlijk voor het oprapen! Deze rondtrekkende mensen maakten van deze maaskeien werktuigen, zoals klingen en schrabbers voor het prepareren van huiden of om vlees te snijden en pijlpunten voor de jacht.
De hoge rug bleek een favoriete en vooral vruchtbare plek voor de eerste boeren die zich in het gebied vestigden. Het boerenbestaan kwam uit Mesopotamië en de Balkan en werd rond 5300 voor Christus geïntroduceerd in Zuid-Limburg. Na 5000 voor Christus verspreidde het zich langzaam maar zeker over andere delen van Nederland. Huizen werden gebouwd, granen verbouwd en vee werd gehouden. Een geheel andere levenswijze dan die van de jagers-verzamelaars! Het boerenbestaan bleek de beste overlevingsstrategie; een agrarische revolutie.
LET OP: Op deze locatie staat nog geen speer, maar je kan het verhaal wel al beleven in de app. Je vindt de locatie aan het einde van de Venkenweg, waar hij overloopt in de Elsholterweg.
TIP: Deze locatie is onderdeel van Ode-aan-de-Maas
Vind ook de andere Archeo Route Limburg locaties