icon/category/archeo_route

Archeoroute vindplaats

Archeologische vindplaats Gennep - Langs de spoorlijn

Beleef het archeologische verhaal van de spoorlijn van Gennep. Download de app en sta op locatie oog-in-oog met onze archeoloog. Hij vertelt je via de modernste virtuele technieken de geschiedenis van de spoorlijn van Gennep. Zo is het net of je naar het verleden transformeert.

Het station Gennep was ooit middelpunt van de spoorlijn Boxtel-Wesel. Het “Duits Lijntje” was een onderdeel van een internationale spoorlijn die liep van Londen tot St Petersburg.

In 1870 werd begonnen met de bouw van de spoorlijn en een jaar later met de spoorbrug. Het hoofdkantoor van de Noord Brabantsch-Duitsche Spoorweg-Maatschappij komt naar Gennep. En rond 1880 komt het internationaal treinverkeer over de NBDS-lijn op gang.

Treinen worden sneller en beter met restauratierijtuigen en slaaprijtuigen.
Er zijn lange douanecontroles en reizigers bezoeken stationsrestauratie het ‘Hamburger Frühstücksstation’. Er is ook veel treinverkeer naar bedevaartsoord Kevelaer.
Meer goederenvervoer brengt meer industrie langs de lijn. De werkgelegenheid neemt toe in Gennep. De NBDS zet in 1908 nieuwe sterke Engelse locomotieven in, in de volksmond de “Blauwe Brabander”.
En er is hoog bezoek! Zoals de Duitse keizer Wilhelm II, leden van het Engelse koningshuis en de Russische kroonprins.

De Eerste Wereldoorlog breekt uit en maakt een einde aan het internationaal treinverkeer.
De werkgelegenheid neemt enorm af en enkele jaren later gaat de NBDS failliet. De werkplaats van de NBDS wordt in 1936 overgenomen door de Pagepapierfabriek en wordt een van de grootste werkgevers in de omgeving. De laatste overname en sluiting is in 2000.

Met de spoorbrug gaat het ook niet goed. In september 44 blazen de Duitse troepen de Maasbrug op. De Britse genie legt een noodbrug aan voor het vervoer van oorlogstuig en soldaten. In 1948 maakt ook papierfabriek Gennep –daar komt de naam Page vandaan- gebruik van de spoorlijn. In 1950 wordt deze noodbrug vervangen door een nieuwe brug.

Vanaf 1971 wordt de spoorlijn opgeheven: hij is dan niet meer rendabel en wordt vervangen door het busvervoer. Maar de tenderlocomotief is wel nog te bekijken. Ga ook naar het Petershuis of bekijk de maquette in de bibliotheek van Gennep. Daar is de spoorlijn nog vol in bedrijf! 

Download de app

LET OP: De Archeo locatie ligt op het grasveld bij loc 94 op de kruising Brabantweg/Heijenseweg

Bezoek ook andere Archeo route Limburg vindplaatsen.

Contact en locatie

Archeologische vindplaats Gennep - Langs de spoorlijn
Heijenseweg 2
6591 HC
Gennep