icon/category/archeo_route

Archeoroute vindplaats

Archeo Route Limburg locatie Belfeld - Grof keramisch verleden
Archeo Route Limburg locatie Belfeld - Grof keramisch verleden
Archeo Route Limburg locatie Belfeld - Grof keramisch verleden

Archeologische vindplaats Belfeld - Grof keramisch verleden

Beleef het archeologische verhaal van het grof keramisch verleden van Belfeld en Tegelen. Download de app en sta op locatie oog-in-oog met onze archeoloog. Hij vertelt je via modernste virtuele technieken over de geschiedenis van deze plek. Zo is het net of je naar het verleden transformeert.

De Romeinen vonden van alles uit om het leven aangenamer te maken en daar hebben wij tot op de dag van vandaag nog plezier van. Niks daken van leem en stro, de Romeinen brachten onder andere de keramische dakpan, in het latijn tegula! 

Hier aan de rand van een Romeinse nederzetting werden dakpannen en tegels gemaakt van grofkeramiek, en het is de oudste productieplaats in de regio. Ze gebruikten de leem en rivierklei langs de Maas en diezelfde rivier werd ook gebruikt voor transport. Uniek voor Limburg zijn de militaire stempels op de dakpannen, van het Eerste en Dertigste legioen. 

In tijden van vrede trad het leger op als bouwmeester. Dat gebeurde in opdracht van keizer Trajanus en later Hadrianus. Tijdens twee historisch bekende bouwcampagnes is hier militair gestempeld grofkeramiek gemaakt. 
In het Patersbos verderop werd een pannenoven gevonden, gebruikt door het Dertigste legioen. Legioenen kwamen en gingen daarom is de militaire productie maar tijdelijk van aard. 

Download de app  

LET OP: De speer bevindt zich tegenover Schoolstraat 4, op de splising van de weg en een zandpad.

Vind ook de andere Archeo route Limburg locaties   

Eigenschappen
Rolstoel toegankelijke locatie

Wanneer

Altijd open

Contact en locatie

Tegenover Schoolstraat 4
5951 CJ
Belfeld