icon/category/archeo_route

Archeoroute vindplaats

Archeologische vindplaats Well-Aijen - Kampplaatsen van jagers-verzamelaars

Beleef het archeologische verhaal van de kampplaatsen van jagers-verzamelaars in Well-Aijen. Download de app en sta op locatie oog-in-oog met onze archeoloog. Hij vertelt je via modernste virtuele technieken de tot nu toe verborgen geschiedenis van de kampplaatsen. Zo is het net of je naar het verleden transformeert.

Dankzij het project Maaswerken wordt het Limburgse Maasdal veel beter beschermd. Zo zorgt de hoogwatergeul Well-Aijen voor een lagere waterstand bij hoogwater. 
De loop van de Maas had invloed op het landschap en op de mensen en dieren die hier leefden. In de prehistorie, dan zitten we in de middensteentijd, lagen hier kampplaatsen van jagers-verzamelaars. Ze verbleven hier in de zomer of de vroege herfst en daar zijn heel veel sporen van teruggevonden!

Als de Maas haar loop verandert dan verandert het landschap. In de Nieuwe Steentijd geven de mensen het zwervend bestaan op en gaan zich settelen. Verkoolde graanresten zijn daar het bewijs van. En aardewerk om voedsel in te bewaren. Iets verder in de tijd verschijnt een eerste erf met een huisje erop. Het landschap wordt meer open met ruimte voor akkerbouw en graaslanden voor het vee. In de IJzertijd gaan boeren het land meer gevarieerd gebruiken en er ontstaan kleine maar heuse nederzettingen. 

De inrichting van het landschap krijgt steeds meer vorm in de Romeinse tijd en in de middeleeuwen wordt het gebied vooral gebruikt voor economische activiteiten. Zo reizen we verder richting de Nieuwe Tijd met sporen van Duitse loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog. 

Download de app

TIP: Deze locatie is onderdeel van Ode-aan-de-Maas

LET OP: De locatie ligt bij de ingang van vakantiepark Leukermeer bij het informatiebord over routes. 

Vind ook de andere Archeo Route Limburg locaties

Eigenschappen
Rolstoel toegankelijke locatie

Wanneer

Altijd open

Contact en locatie

De Kamp
5855 EG
Well