icon/category/archeo_route

Archeoroute vindplaats

Archeologische vindplaats Swalmen - Ridderhofstede De Nieuwenhof

Beleef het archeologische verhaal van Ridderhofstede De Nieuwenhof. Download de app en sta op locatie oog-in-oog met onze archeoloog. Hij vertelt je via modernste virtuele technieken de tot nu toe verborgen geschiedenis van Ridderhofstede De Nieuwenhof. Zo is het net of je naar het verleden transformeert.

Swalmen komt voor het eerst voor in de geschriften uit de elfde en twaalfde eeuw. Er zijn nog stille getuigen zichtbaar uit het vroege verleden zoals de ruïne van de Ouborg, een kasteel met een hoofdburcht en een voorburcht. Het is het restant van de enige achthoekige donjon of woontoren van heel Nederland. De twee kasteelboerderijen de Oudenhof en de Nieuwenhof dateren eveneens uit de middeleeuwen. Archeologen vermoeden dat hier een ridder of een ruiter heeft gewoond omdat er meerdere botresten zijn gevonden van paarden, veel haverproductie en hoefijzers, die door een smid werden gesmeed op het terrein. In een groot rechthoekige gebouw op het erf werd waarschijnlijk graan opgeslagen. Waarschijnlijk maakt het erfdeel uit van een groter adellijk hoevecomplex of een zogenaamde curtis. In 1225 werd het terrein verlaten en in gebruik genomen als akkerland. De holle wegen die je nu nog in het landschap kunt ontdekken, dateren waarschijnlijk uit die periode van de middeleeuwse bewoning.

Download de app

LET OP: De locatie van de speer bevindt zich bij Emmaus in Swalmen. Op de splitsing van het fiets- en wandelpad richting ruïne de Auborgh en Emmaus.

TIP: Deze locatie is onderdeel van Ode-aan-de-Maas

Vind ook de andere Archeo Route Limburg locaties

Eigenschappen
Rolstoel toegankelijke locatie

Wanneer

Altijd open

Contact en locatie

Naborgweg 1
6071 PG
Swalmen