Deels onder het Ottersumse tennispark en deels onder de velden ernaast en erachter, liggen net onder het maaiveld de sporen van een deel van de circumvallatielinie en van het legerkamp van luitenant-kolonel Ferens. Deze zijn hier tot stand gebracht in 1641, in de staart van de 80-jarige oorlog. Dit was de vrijheidsstrijd voor ons vaderland waarin de Spaanse en Staatse troepen tegen elkaar vochten.
In 1635 was de nabijgelegen vesting Genneperhuis bezet door Spaanse troepen. Prins Frederik Hendrik kreeg van de Staten-Generaal de opdracht het Genneperhuis ter veroveren op de Spanjaarden. Met ongeveer twintigduizend soldaten kwam hij naar Gennep en vestigde hij zich met de hoofdmacht in Oeffelt. Vanuit het klooster Sint-Agatha volgden vertegenwoordigers van de Staten-Generaal de strijd. Na ruim een maand hadden de Staatse troepen het Genneperhuis veroverd.
Ongeveer drieduizend van zijn soldaten waren direct betrokken bij de aanvallen op de vesting. De rest van zijn troepen moesten deze strijders en de prins zelf beschermen tegen eventuele aanvallen van buitenaf. Vanuit Weert naderde namelijk een Spaanse legermacht van ongeveer tienduizend man. Ter verdediging liet Frederik Hendrik de circumvallatielinie opwerpen, een stelsel van wallen, grachten en andere verdedigingswerken. Een van deze werken was het legerkamp van Ferens waarin meer dan duizend soldaten waren gelegerd.
Tijdens opgravingen in 2008 en 2020 zijn sporen van een dubbele gracht gevonden. Ook werden restanten gevonden van het kamp Ferens, onder andere van de driehoek halverwege de oostflank en een oude waterput met ton.
De linie was aan deze kant van de Maas uitgevoerd met twee grachten, ongeveer twintig meter van elkaar. Met de uitgegraven grond werd direct naast de gracht een wal opgeworpen. Achter de wallen konden Staatse soldaten, zelf goed beschermd, de Spaanse vijand opwachten. Omdat de hoofdmacht van de Staatse troepen ten zuiden van de Maas lag, was de linie daar eenvoudiger van opbouw.
Gevochten is er niet op deze plek, zover kwamen de Spanjaarden niet. Na de overgave werden het kamp en de linie afgebroken en de greppels dichtgegooid. Tijdens de opgravingen zijn alle vondsten uit de grond gehaald, en de resten van de linie weer bedekt met zand.
Nu doet niets meer vermoeden hoe heftig gevochten is rondom het Gennerhuys. Pak daarom de fiets en doe de Genneper Huys belegeringsroute. Zo volg je alle stellingen van de belegeraar! En rijd meteen even langs Museum Het Petershuis om de vondsten te bekijken!
Toeristische informatie
Museum Het Petershuis
Niersstraat 2, 6591 CB Gennep
Voor openingstijden raadpleeg www.museumhetpetershuis.nl
Download de app
LET OP: De speer staat langs de kant van de weg aan de Goorsweg in Ottersum. Links van het Tennispark TOVIOS.
TIP: Bezoek ook deze archeologische vindplaatsen in Gennep
Archeologische vindplaats Ottersum - Circumvallatielinie
Beleef het archeologische verhaal van de circumvallatielinie. Download de app en sta op locatie oog-in-oog met onze archeoloog. Hij vertelt je via modernste virtuele technieken de geschiedenis van de circumvallatielinie. Zo is het net of je naar het verleden transformeert.
Wanneer
Altijd open.
Contact en locatie
Archeologische vindplaats Gennep - Circumvallatielinie
Goorseweg
6595 AM
Ottersum
archeoroutelimburg