icon/category/archeo_route

Archeoroute vindplaats

Archeologische vindplaats Milsbeek - Pottenbakkers

Beleef het archeologische verhaal van de pottenbakkers. Download de app en sta op locatie oog-in-oog met onze archeoloog. Hij vertelt je via modernste virtuele technieken de geschiedenis van de pottenbakkers. Zo is het net of je naar het verleden transformeert.

Al eeuwen voor de geboorte van Christus woonden er in deze omgeving mensen die a...

Al eeuwen voor de geboorte van Christus woonden er in deze omgeving mensen die aardewerk maakten van drinkbekers tot urnen. Alles wat ze nodig hadden was voorhanden: klei in de oude rivierbeddingen en hout in de bossen voor de ovens. Via de Maas en enkele doorgaande wegen konden producten getransporteerd worden. Ook uit de Romeinse tijd is aardewerk gevonden en dat is doorgegaan tot op de dag van vandaag.

In het begin van de twintigste eeuw werd gebruiksaardewerk steeds meer grootschalig geproduceerd in fabrieken. De pottenbakkers schakelden over op bloempotten die vooral geleverd werden aan bloemenkwekers in Lent en Aalsmeer. Er ontstonden in Gennep, Gennep Noord en Milsbeek meer dan tien bloempottenfabriekjes. Een ervan was het fabriekje van de gebroeders Van den Hoogen waarin nu het museum 'De Oude Pottenbakkerij' gevestigd is. Door de overstap naar kunststof bloempotten zijn deze bedrijfjes weer verdwenen.

Twee pottenbakkers ontdekten dat er met sieraardewerk ook geld te verdienen was en doopten hun bloempotten­fabriekje om naar pottenbakkerij 'De Olde Kruyk'. Het bedrijf ontwikkelde een type aardewerk met nieuwe vormen en een eigen decoratie: 'Milsbeeks Bont'. Dit werd naar heel West-Europa geëxporteerd en zelfs naar de Verenigde Staten en Australië. Er werd zelfs geleverd aan het Koninklijk Huis.  Het bedrijf bestaat nog steeds als kleine pottenbakkerij en is te bezoeken.

Uit de Olde Kruyk zijn veel nieuwe pottenbakkerijen voortgekomen doordat werknemers 'voor zichzelf' begonnen. Ook een aantal van hun kinderen zijn later pottenbakker geworden. Eind jaren tachtig van de twintigste eeuw vormden een aantal pottenbakkers het Noord-Limburgs pottenbakkers Collectief. Zij organiseren elk jaar de grote keramiekmanifestatie 'Keramisto' bij de Mookerplas in Plasmolen, een van de belangrijkste keramiekmarkten van Europa. In de Oude Pottenbakkerij, De Olde Kruyk en het Gennepse Petershuis zijn oude en moderne collecties aardewerk te bezichtigen. Ga ook eens naar Stonehands-Milsbeek, het Ellen Hofmanplein met prachtig ingelegd straatwerk of de keramiek muur Gennep.

Download de app

LET OP: Deze locatie ligt bij de parkeerplaats van de oude pottenbakkerij, Rijksweg 22. Tegenover de rotonde op de hoek van de Rijksweg en de Zwarteweg. Daar vind je een informatiebord en een cortenstalen tegel. 

Toeristische informatie: www.keramisto.nl www.deoudepottenbakkerij.nl www.oldekruyk.com www.museumhetpetershuis.nl

Lees verder
Eigenschappen
Rolstoel toegankelijke locatie

Contact en locatie

Archeologische vindplaats Milsbeek - Pottenbakkers
Rijksweg 22
6596 AA
Milsbeek
Ook op deze locatie