icon/category/archeo_route

Archeoroute vindplaats

Archeo Route locatie Merselo
Jager
Loobeek
Vondsten bij de Loobeek

Archeologische vindplaats Merselo - De Mesolitische Jager

Beleef het archeologische verhaal van de Mesolitische jagers. Download de app en sta op locatie oog-in-oog met onze archeoloog. Hij vertelt je via modernste virtuele technieken de tot nu toe verborgen geschiedenis van deze plek. Zo is het net of je naar het verleden transformeert.

Zo’n 7000 jaar geleden bivakkeerden kleine groepjes jagers op de oevers van de Loobeek.  

Het was warm en Limburg was bedekt door een gigantisch loofbomenbos. Om voedsel te vinden moesten de jagers open plekken zoeken. Die waren te vinden aan de randen van de Peel, het brede dal van de Maas en bij de smalle dalen van beken. De Loobeek is een van die beken. Hier zijn resten van jagerskampen gevonden.  

In 1988 en ‘89 is zo’n klein kampje in zijn geheel opgegraven. Materialen zoals been, gewei en voedsel zijn vergaan. Er zijn haarden gevonden. En resten van vuursteenafval bij het maken van werktuigen.  En werktuigen zelf zoals pijlspitsen voor de jacht en schrabbers voor het schoonmaken en bewerken van huiden. Vermoedelijk gaat het om een basiskamp waar zo’n 10 tot 20 mannen, vrouwen en kinderen verbleven. Ze kwamen telkens weer terug en konden hier overleven. Ze hadden ook contact met andere groepen over grote afstanden. Zo zijn hier steensoorten gevonden zoals Wommersomkwartsiet uit het Belgische Tienen! Al die vondsten geven ons een steeds beter beeld van deze eerste jagers op de oevers van de Loobeek. 

In het museum in Venray kun je ze met eigen ogen bekijken!  

Download de app  

LET OP: De speer staat op de parkeerplaats van de Weverlose Schans. Dit is ook een Toeristisch Overstap Punt.

Vind ook de andere Archeo route Limburg locaties   

Eigenschappen
Rolstoel toegankelijke locatie

Wanneer

Altijd open

Contact en locatie

Weverslo
5815 CA
Merselo