icon/category/archeo_route

Archeoroute vindplaats

Archeologische vindplaats Kerkrade - Villa Holzkuil

Beleef op locatie de geschiedenis van Villa Holzkuil. Download de app en sta op locatie oog-in-oog met onze archeoloog. Hij vertelt je via modernste virtuele technieken over het ontstaan en verdwijnen van Villa Holzkuil. Zo is het net of je naar het verleden transformeert.

Kerkrade ligt in de Romeinse tijd aan de weg van Bavay naar Keulen (Via Belgica) én aan de weg van Xanten naar Trier (Via Traiana). Nabij het gelegen Coriovallum (5 km) en het iets verder gelegen Aquae Granni (12 km), lijkt het gebied behoorlijk dicht bewoond, met onder meer diverse villa’s. Op meerdere plaatsen binnen de gemeente Kerkrade zijn resten van gebouwen en graven uit de Romeinse tijd vastgesteld. Ook bij Kerkrade-Holzkuil waar in 2002 een Romeins villacomplex is opgegraven. Deze villa heeft ruim twee eeuwen bestaan, vanaf het einde van de eerste eeuw tot aan het einde van de derde eeuw.

Het onderzoek van de villa Holzkuil vertelt het verhaal van een redelijk vermogende eigenaar en andere minderbedeelde bewoners uit de 1ste eeuwen van onze jaartelling. Hier stichtte men in het laatste kwart van de 1ste eeuw een goed georganiseerd complex, waarbij meerdere gebouwen tegelijk werden aangelegd. Het villacomplex wordt groter en rijker in de 2de en floreert in de 3de eeuw. Met deze langdurige bloei komen meer producten en goederen naar het complex. Hierdoor raakt het meer betrokken in het Romeins wijdverbreide netwerk. In een omgeving met een economische infrastructuur leefde men comfortabel in hoogstaande architectuur met verwarmingssystemen, stromend water en kunst. Hoe het villacomplex precies tot zijn einde komt weten we niet. Dit lijkt te beginnen met een natuurcatastrofe, een aardbeving die vermoedelijk zo veel schade aanricht dat men het niet de moeite waard vond het complex weer op te bouwen. Alles van waarde werd meegenomen, het terrein wordt verlaten en geraakt in de vergetelheid. 

Gebruik de Archeo Route Limburg app om een exclusief kijkje te nemen in villa Holzkuil! 
De reconstructie is gemaakt door dr.ing. Kees Peterse en PANSA BV computeranimatie, Jonker & Wu.

Download de app

LET OP: Ga naar het brede voet- en fietspad tegenover Eygelshovergracht 51 in Kerkrade (Eygelshoven). Na ongeveer 250 meter vind je de Archeo Route vindplaats aan de linkerkant. 

Meer informatie

Thermenmuseum Heerlen
Coriovallumstraat 9
6411 CA Heerlen
www.thermenmuseum.nl

www.viabelgica.eu


Bezoek ook andere Archeo route Limburg vindplaatsen.

Eigenschappen
Rolstoel toegankelijke locatie

Wanneer

Altijd open.

Contact en locatie

Archeologische vindplaats Kerkrade - Villa Holzkuil
Eygelshovergracht 51
6464 GA
KERKRADE