icon/category/archeo_route

Archeoroute vindplaats

Archeologische vindplaats Gennep - Het houten kerkje

Beleef het archeologische verhaal van het houten kerkje van Gennep. Download de app en sta op locatie oog-in-oog met onze archeoloog. Hij vertelt je via de modernste virtuele technieken de geschiedenis van het houten kerkje. Zo is het net of je naar het verleden transformeert.

Precies op de plek waar deze portaaltoren staat daar is Gennep ontstaan. Bij een opgraving werden de resten van houten palen gevonden die omhuld waren met dierenhuiden om verrotting tegen te gaan. De palen waren afkomstig van een houten kerkje dat hier tussen de zevende en negende eeuw is gebouwd: een verhaal over geloof in vogelvlucht. Na de grote volksverhuizingen brachten Merovingische koningen rust in de regio. Onder Romeinse soldaten en handelaren waren christenen te vinden.

Honderden jaren later volgt een massale bekering van de lokale bevolking. In de 16e eeuw maakte het katholieke Gennep deel uit van het Hertogdom Kleve. Het was een veilige haven voor geloven die elders vervolgd werden. Vanaf 1545 hielden rooms-katholieken en protestanten in de St. Martinuskerk gezamenlijke kerkdiensten.
De kerk heeft vele natuurrampen en verwoestingen doorstaan en werd steeds weer opgebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kerkschip compleet verwoest maar de toren uit 1869 bleef staan.

Tot de bevrijding in februari 1945 was het een uitkijkpost voor de Duitse bezetter. De twee kleine klokken werden uit de toren gehaald om te smelten voor de oorlogsindustrie, maar ze bleven gelukkig gespaard. Via een omweg zijn ze weer terug in Gennep en samen met de grote klok hangen ze weer in de toren van de nieuwe Martinuskerk. De toren is in 2010 gerenoveerd en nog altijd een landmark voor Gennep.

Met een hoogte van 46 meter is hij nu een bezoekerscentrum. Maak de klim van 17 meter en ontdek de geschiedenis van Gennep en het mooie uitzicht over het landschap.

Download de app

LET OP: De Archeo locatie ligt op het pleintje voor het huis op Torenstraat 17.

Bezoek ook andere Archeo route Limburg vindplaatsen.

Contact en locatie

Archeologische vindplaats Gennep - Het houten kerkje
Torenstraat 17
6591 CD
Gennep