icon/category/archeo_route

Archeoroute vindplaats

Waterput in Geijsteren

Archeologische vindplaats Geijsteren - De Willibrordusput

Beleef het archeologische verhaal van de Willibrordusput in Geijsteren. Download de app en sta op locatie oog-in-oog met onze archeoloog. Hij vertelt je via modernste virtuele technieken over de geschiedenis van deze plek. Zo is het net of je naar het verleden transformeert.

Een waterput is soms meer dan alleen een plek om water te halen. Zeker wanneer hij gelegen is op een leylijn, zeg maar aardse energielijn. Hier in Geijsteren loopt ook zo’n lijn. Het is een heilige plek uit de tijd van de Kelten en hun natuurgoden. Toen lag hier een oude veenpoel, een cultusplaats waar ze offers brachten voor voorspoed en een goede gezondheid. Toen het christendom zijn intrede deed werd er een kapel neergezet. En ook toen wisten ze zeker dat het water uit de put geneeskrachtig was.  

Zelfs tot in de vorige eeuw vonden er bedevaarten plaats en zijn er heel wat emmertjes water naar boven gehaald. 

Neem de heilige Willibrord. Hij predikte onder bomen en doopte zijn bekeerlingen in 'dooppoelen' en doopputten. Willibrordsputten zijn te vinden van Ameland tot Zoutelande in Zeeland en hier in Geysteren. Het water zou helpen tegen rachitis, beter bekend als de Engelse ziekte bij een tekort aan vitamine D. In de volksmond heette het “het gebrek van Sint Willibrord”.  

Mogelijk lagen de putten nabij wegen uit de Romeinse tijd, of nog ouder. Nu staan de meeste putten droog, maar dat heeft uitsluitend te maken met de lage waterstand en droogte.  

Download de app  

LET OP: De speer staat in een bocht. Let daarom extra goed op het verkeer. Parkeren kan bij het schuttersterrein op de splitsing van de Sint Wilbertsweg en de Alde Pasterie.

Vind ook de andere Archeo route Limburg locaties   

Eigenschappen
Rolstoel toegankelijke locatie

Wanneer

Altijd open

Contact en locatie

Sint wilbertsweg
5862 AL
Geijsteren