icon/category/archeo_route

Archeoroute vindplaats

Archeologische vindplaats Borgharen - Het paardengraf

Beleef het archeologische verhaal van het paardengraf in Borgharen. Download de app en sta op locatie oog-in-oog met onze archeoloog. Hij vertelt je via modernste virtuele technieken de tot nu toe verborgen geschiedenis van het paardengraf. Zo is het net of je naar het verleden transformeert.

De spectaculaire vondst van een paardengraf in 2010 was wereldnieuws. Het was de eerste keer dat er in Europa zo’n groot paardengraf werd ontdekt. Het zijn maar liefst 67 paardenskeletten, tientallen hoefijzers, en loden musketkogels. Ze lagen gestapeld in een belegeringsgreppel van 50 bij 2 meter. De opgraving werd uitgevoerd in opdracht van het Consortium Grensmaas.

In de zomer van 1673 vindt de belegering van Maastricht plaats door het Franse leger onder aanvoering van de Zonnekoning, Lodewijk de XIV. Deze oorlogspaarden zijn zeer waarschijnlijk tijdens cavaleriegevechten bij de schipbrug van Borgharen gesneuveld of hebben zwaargewond een genadeschot gekregen. Ze waren slank, wendbaar en echte sprinters. Ze kregen goede voeding en verzorging. Maar ze werden ook ingezet voor het transport van voorraden, om kanonnen te verplaatsen of gewonden te vervoeren. De paarden kwamen niet uit deze omgeving en de grootste groep is tussen de 4 en 10 jaar oud geworden.

Met de inname van Maastricht in 1673 werd Europese geschiedenis geschreven. Uit blijdschap liet de Zonnekoning na de verovering van Maastricht, in Parijs een triomfboog oprichten: de Porte Saint-Denis.

Ga naar het Archeologisch Bezoekerscentrum Kasteelhoeve Hartelstein vlakbij Itteren voor meer informatie.

Download de app

LET OP: Ga op de Trichtervoogdenstraat bij huisnummer 68 het park in. Na ongeveer 150 meter vind je aan de rechterkant de speer-landmark van de Archeo Route Limburg. 

TIP: Deze locatie is onderdeel van Ode-aan-de-Maas

Vind ook de andere Archeo Route Limburg locaties

Eigenschappen
Rolstoel toegankelijke locatie

Wanneer

Altijd open

Contact en locatie

Trichtervoogdenstraat
6223 CT
Borgharen