icon/category/archeo_route

Archeoroute vindplaats

Archeologische vindplaats Baexem - De Klockeberg

Beleef op locatie de geschiedenis van De Klockeberg. Ontdek welk gebouw hier heeft gestaan en wat ermee is gebeurd. Download de app en sta op locatie oog-in-oog met onze archeoloog. Hij vertelt je via modernste virtuele technieken het geheim van deze locatie. Zo is het net of je naar het verleden transformeert.

Tot de Tweede Wereldoorlog heeft de parochiekerk van Baexem altijd op deze plek ...

Tot de Tweede Wereldoorlog heeft de parochiekerk van Baexem altijd op deze plek gestaan. De kerk is tussen 1200 en 1300 gebouwd en kenmerkte zich door een typisch Romaanse stijl. Het relatief kleine kerkgebouw was opgetrokken uit dikke muren. Binnen in de kerk versterkten de talrijke dikke zuilen de zware indruk. Het onderstuk van de toren was aan de buitenkant van mergelsteen en aan de binnenkant van keien. De toren stak daarom wit af tegen de rest van het kerkgebouw, dat opgetrokken was in baksteen. Het bovenstuk van de toren heeft men in de loop der eeuwen vele malen moeten vernieuwen. Aan het einde van de oorlog, in 1944, werd de kerk zwaar door oorlogsgeweld getroffen. Na de oorlog is deze kerk niet opgebouwd maar is elders in het dorp een nieuwe kerk gebouwd.
De monumentale klok uit 1450 trof men na de bevrijding onder de puinhopen van de toren aan. Deze klok hangt nu als kleine klok in de klokkentoren van de huidige parochiekerk van Baexem. 

Toeristische informatie 
Bezoek het Leudalmuseum in het bezoekerscentrum aan de Roggelseweg 58 in Haelen

Download de Archeo Route Limburg app

LET OP: De locatie van de speer bevindt zich in het parkje achter de parkeerplaats bij de grote rotonde van de 280 in Baexem. Parkeer de auto op het parkeerplaatsje en loop de trap op naar boven. In het parkje zie je dan de speer staan.

Bezoek ook andere Archeo route Limburg vindplaatsen.

Lees verder

Contact en locatie

Dorpstraat 2
6095 AE
BAEXEM

Wanneer zijn we geopend

Altijd open.