Kepelse Meule

ROERMOND

In de wijk De Kapel vlak bij de oude begraafplaats en een beetje verscholen achter wat huizen, een schoolgebouw en wat groen staat een prachtig molengebouw.

Sint Ursulamolen of Leumolen

NUNHEM

In Nederland zijn nog rond de honderd watermolens te vinden, waarvan ruim vijftig in Limburg. Een daarvan is de Leumolen of St.Ursulamolen aan de Leubeek in het Leudal.

Beltkoren molen de Grauwe Beer

BEESEL

Breng eens een bezoek aan molen de Grauwe Beer, een houten achtkante beltmolen.

Stolpersteine Voorstad st. Jacob 42

ROERMOND

Hier zijn vier Stolpersteine gelegd voor: Elsa Straus, Rosa Straus, Selma Sibilla Straus en Willem Straus. Dit gezin werd slachtoffer van de Jodenvervolging tijdens WOII.

Stolpersteine Steegstraat 11

ROERMOND

Hier zijn twee Stolpersteine gelegd voor: Armand Noe Leviticus en Rachel Leviticus-Compris. Zij werden beide slachtoffer van de Jodenvervolging tijdens WOII.

Stolpersteine Robert Regoutstraat 50

ROERMOND

Hier zijn Stolpersteine gelegd voor: Wilhelm Gross en Anna Gertrud Gross-Sachs. Zij werden beide slachtoffer van de Jodenvervolging tijdens WOII. Robert Regoutstraat 50 was hun laatste woonadres.

Stolpersteine St. Christoffelstraat 30

ROERMOND

Hier zijn Stolpersteine gelegd voor: Bertha Herz-Lob en Joseph Herz. Zij werden beide slachtoffer van de Jodenvervolging tijdens WOII. St. Christoffelstraat 30 was hun laatste woonadres.

Stolpersteine Schoenmakersstraat 5

ROERMOND

Hier liggen 2 Stolpersteine. Jeannette Vogelsang was getrouwd met Hermann Passmann. Het echtpaar kreeg twee kinderen. Hermann Passmann overleed in Roermond in januari 1935. Hun twee kinderen hebben de oorlog overleefd.

Stolpersteine Minderbroederssingel 30

ROERMOND

Hier liggen 4 Stolpersteine voor het gezin Levano. Marcel Levano en Franciska Zondervan waren getrouwd en hadden drie kinderen. In 1937 verhuisde het gezin van Heerlen naar Roermond. In de oorlog zijn de gezinsleden naar verschillende adressen vertrokken. Marcel Levano verhuisde naar Den Haag, terwijl Francisca zich in Amsterdam vestigde. Rosette vertrok (tijdelijk) naar Zevenaar en de twee andere kinderen gingen naar Den Bosch.

Stolpersteine Markt 27

ROERMOND

Hier liggen 5 Stolpersteine voor de familie Hiegentlich. Sallie Hiegentlich was koopman in manufacturen. Rond 1896 vestigde hij zich in Roermond. Sallie Hiegentlich was getrouwd met Rosalia Egger. Het echtpaar kreeg vijf kinderen waarvan er een de oorlog overleefde. Rosalia Egger overleed in december 1927. Korte tijd later, waarschijnlijk in 1929 verhuisde Sallie Hiegentlich naar Nieuwer-Amstel.

Stolpersteine Kapellerlaan 60

ROERMOND

In 2019 is in Roermond een start gemaakt met het plaatsen van gedenkstenen bij de laatste woonplaats van Joodse slachtoffers van de holocaust. Bij Kapellerlaan 60 zijn Stolpersteine geplaatst ter nagedachtenis aan Frieda Lehmann-Reinheimer, Moritz en Emma Lehmann-Wolf, Joseph. Ludwig Lehmann en Arnold Wolf.

Stolpersteine Frans Douvenstraat 11

ROERMOND

Hier zijn Stolpersteine gelegd voor: Jacques en Max Goedhart. Zij werden beide slachtoffer van de Jodenvervolging tijdens WOII. Frans Douvenstraat 11 was hun laatste woonadres.

Stolpersteine Godsweerdersingel 47

ROERMOND

Bij het woonhuis Godsweerdersingel 47 werd een Stolperstein geplaatst ter nagedachtenis aan de Joodse Max Behretz die de verschrikkingen van WOII niet overleefde.

Stolpersteine Dokter Leursstraat 8

ROERMOND

Hier liggen Stolpersteine voor Leo Baer en Rolf Helmut Baer. In 1943 werd de echtgenote van Leo Baer voor de geboorte van haar zoon Ruben Sally Hendrik opgenomen in het Laurentius ziekenhuis in Roermond. Enkele dagen na de geboorte is haar zoon overleden. Met medewerking van het ziekenhuispersoneel heeft de echtgenote vervolgens kunnen onderduiken. Zij heeft de oorlog overleefd.

Missiemuseum in Steyl - Ontdek de dieren in jouw stal

STEYL

Van 19 januari t/m 31 januari luidt het Missiemuseum in Steyl de winterperiode in!

Wegberger molen

WEGBERG

Voormalige olie- en graanmolen die nu dient als informatiepunt voor wandelaars en fietsers

Liberation Route luisterplek Niederkruchten - De Crash van Lancaster ED737

NIEDERKRÜCHTEN

In de nacht van 16 op 17 juni 1943 stijgt een zwaarbeladen Lancaster bommenwerper op vanuit Bottesford om een bombardement uit te voeren op Keulen.

Liberation Route luisterplek Meijel - Private David McKellar

MEIJEL

Private David McKellar is een van de vele geallieerde soldaten die onbekend en roemloos stierven voor onze vrijheid.

Vensterbankmuseum Rien Reuter

WEERT

In het Vensterbankmuseum van Rein Reuter, naast een bijzonder boek en een tegeltje uit de tweede wereldoorlog drie geheel zelf gemaakte (zink) schaalmodellen van voertuigen uit WW2.

Vensterbankmuseum Grescollege

REUVER

In het Vensterbankmuseum van het Grescollege vind je diverse door leerlingen gemaakte maquettes, gebaseerd op de tweede wereldoorlog.

Vensterbankmuseum De Berensprong

HERKENBOSCH

In het Vensterbankmuseum van groep 8 van basisschool de Berensprong vind je een bonte verzameling aan objecten en eigen gemaakte collages.

Vensterbankmuseum van Frans Schmitz

MELICK

In het Vensterbankmuseum van Frans Schmitz zie je diverse persoonlijke museumstukken. Waaronder familiefoto's, gedachtenisprentjes, persoonsbewijzen, kranten artikelen en nog veel meer.

Vensterbankmuseum van museum De Peelstreek

YSSELSTEYN LB

In het Vensterbankmuseum van museum De Peelstreek zie je diverse bijzondere objecten uit de tweede wereldoorlog. Van gebruiksvoorwerpen tot aan eigen teelt tabak, van fietsbelastingplaatje tot aan bewerkte granaathulzen.

Vensterbankmuseum familie van den Beuken

SEVENUM

In het Vensterbankmuseum van de familie van den Beuken zie je persoonlijke originele distributie stamkaarten waar maandelijks distributiekaarten mee werden opgehaald ten tijden van de oorlog.

Vensterbankmuseum Emile Geelen

SEVENUM

In het Vensterbankmuseum van Emile Geelen, tastbare herinneringen van zijn vader Jos Geelen die in oktober 1944 werd opgepakt tijdens de kerkrazzia in Kroneberg en samen met vele dorpsgenoten te werk werd gesteld in een Duitse wapenfabriek, te Watenstedt.

Vensterbankmuseum Thea Backus

PANNINGEN

In het Vensterbankmuseum van Thea Backus, herinneringen aan haar heldhaftige ouders, Bertus Backus en Wies Backus-Nelissen welke veel Joden onderdak hebben geboden en daarvoor de Yad Vashem onderscheiding hebben gekregen.

Vensterbankmuseum Frans Jansen - Bevrijding met zang

ROERMOND

In het 2e Vensterbank museum van Frans Jansen wordt het verhaal vertelt over de mannen van Roermond die na de bevrijding terugkeerden uit de werkkampen, te voet of op fietsen zonder banden. Bij aankomst werd er uit vreugde gezongen en gedanst.

Vensterbankmuseum Frans Jansen - Het verhaal van Ans

ROERMOND

In het 1e Vensterbank museum van Frans Jansen wordt het verhaal vertelt van Ans. Een verhaal over musicerende Amerikanen tijdens de bevrijding van Roermond. Met de nadruk op dat ene lied wat diepe indruk maakte op Ans, "American patrol" van Glenn Miller.

Vensterbankmuseum Rob Steenbergen

THORN

In het Vensterbankmuseum van Rob Steenbergen staan een aantal objecten. Waaronder een patriottistisch speldje, een armbandje van dubbeltjes, kwartjes en een halve gulden. Daarnaast een bijzonder gedicht van zijn grootvader, een verzetsstrijder, geschreven vlak voor zijn terechtstelling op 2 mei 1942.

Themavitrine 'Herdenken & Bevrijden' VVV Thorn

THORN

In het Vensterbank Museum van de VVV in Thorn is een vitrine ingericht met het thema herdenken en bevrijden.

St. Martinuskerk Neer

NEER

De St. Martinuskerk in Neer bestaat uit twee rijksmonumenten. De toren en enkele objecten in de kerk zijn sinds 1968 als rijksmonument ingeschreven.

Monument van Verdraagzaamheid

HAELEN

Het Monument van Verdraagzaamheid is op 8 maart 2001 onthuld als herinnering aan de oorlogsjaren 1940-1945.

Klooster St. Elisabeth in Heythuysen

HEYTHUYSEN

Op het landgoed De Kreppel, dat stamt uit 1757 werd in 1835 het klooster St. Elisabeth gebouwd.

Voormalig Raadhuis Neer

NEER

Het voormalige Raadhuis van Neer staat tegen de helling van de St. Martinuskerk.

Voormalig Klooster Keizerbosch

NEER

Het voormalige klooster "Keizerbosch" is een rechthoekig gebouw met een verdieping en schilddak.

Sluizen en Sluiswachtershuis Afwateringskanaal

NEER

Het totaalcomplex van het Afwateringskanaal valt onder de gemeenten Leudal en Peel & Maas en bestaat uit twee voormalige schutsluizen.

Kwirbrug - Duiker bij de Kwir

NEER

De Kwirbrug is geen echte brug, maar een duiker met een zandpakket erbovenop. Door de duiker stroomt het beekje 'de Kwir'.

Wehrmachtshuisje

NEER

Een overblijfsel van de Tweede Wereldoorlog is het Wehrmachtshuisje.

Schepenbank

NEER

In het pand aan de Engelmanstraat 13 te Neer was vroeger de Schepenbank van Neer gevestigd.

Bergerhof/Kapittelhof

NEER

Bergerhof, ook wel genaamd Kapittelshof, dankt zijn naam aan de eigenaar.

Mariakapel

NEER

Aan de achterzijde van de Onze Lieve Vrouwe Kapel in Neer liggen onder een groot kruis, zes oorlogsslachtoffertjes uit Neer.

St. Elisabethsmolen

HAELEN

De St. Elisabethsmolen was een watermolen op de Leubeek die heeft toebehoord aan het Klooster Sint-Elisabethsdal. Van deze molen is slechts een bouwval over.

Kasteel Groot Buggenum

GRATHEM

In het landschap van de gemeente Leudal ligt het monumentale Kasteel Groot Buggenum in Grathem.

Vensterbankmuseum Nowy van Hedel

MERKELBEEK

Nowy van Hedel, 34 jaar uit Merkelbeek verzamelt al ruimt 18 jaar WWII-items en heeft een prive museum. Een selectie is te zien in het Vensterbankmuseum.

Vensterbankmuseum Monique Pfennings

MONTFORT

Monique Pfennings heeft naast een Vensterbankmuseum een een klein particulier museum boordevol bijzondere spullen, het Roerdriehoek museum.

Vensterbankmuseum Edie Pouwels

MELDERSLO

Naast een Vensterbankmuseum heeft Edie Pouwels een bijzonder eigen Museum. http://www.oorlogindepeel.nl

Vensterbankmuseum Knoops Timmer- en Meubelbedrijf

BEEGDEN

Op de foto's van het Vensterbankmuseum van Har Knoops staan joodse kinderen die in Beegden ondergedoken zaten. Helen Ziekenoppasser, zat in het huis van zijn familie ondergedoken. Verder zijn er hulzen en emblemen van het Engelse leger te zien. Bovendien 1 Amerikaanse helm, 1 Engelse en natuurlijk de Nederlandse helm uit die tijd.

Museum Ruud en Tim

SCHIN OP GEUL

In het Vensterbankmuseum van Ruud en Tim ziet U onder andere een leutenant in zumpftarn met tassen. Artillerie, rechts daarvan een obergefreuter panzer abwehr erzats abteilung 4.deg Beroep Funker.

Museum Peter Kleuters

BRUNSSUM

In zijn monumentale boerderij in Merkelbeek heeft Peter Kleuters een bijzonder Vensterbankmuseum ingericht. Bijzonder is een houten herdenkingsbord van zijn grootmoeder, gemaakt door de toenmalige overbuurman de heer Lensen, een bekende meubelmaker uit die tijd. Op het bord staat: 'Ter herinnering aan de bevrijding, 19 september 1944 door onze U.S.A. vrienden van 2nd Armored Division 'Hell on Wheels'.

Museum Dia Eussen

STEIN LB

In het Vensterbankmuseum van Dia Eussen staan hulzen en de asbak met de initialen van mijn moeder, die mijn vader gemaakt heeft. Apart zijn ook de vier muntjes van 21/2 cent die mijn vader 'lebsjke' noemde. Mijn vader stopte ze in mijn moeders jaszak 'als een zoen' voordat hij naar de Staatsmijn Maurits ging om te werken.
(mijn moeder lag dan nog in bed!!)

Museum Desiree Meijers

HERTEN

In het Vensterbankmuseum van Desiree Meijers staat een portret van opa Wim Janssen. Hij trok in Zuid-Limburg met de geallieerde troepen op als tolk/verslaggever. Bijzonder om hem postuum in het zonnetje te zetten!

Museum Marjo Hoffman

EIJSDEN

In het Vensterbankmuseum van Marjo Hoffman staat een Amerikaans kerk/liederenboek dat haar vader gekregen heeft van een soldaat met de naam Snow in november 1944. Ook staat er een foto (bidprentje) van Arthur Renkin. Hij was een beroemd musicus maar ook een verzetsstrijder die de Franse krijgsgevangenen hielp de grens van Belgie naar Nederland over te vluchten. En een koperen bomhuls waarin met puntjes bloemen en de jaartallen 1940/1945 gegraveerd staan .

Stolpersteine Brugstraat 5

ROERMOND

De Stolpersteine bij Brugstraat 5 zijn voor Henri Willem Goudsmit, Elsa Goudsmit-Hahn, Louis Sallie Goudsmit en Rene Leo Goudsmit. Het gezin werd op 4 mei 1943 van Westerbork gedeporteerd naar Sobibor waar zij alle vier op 7 mei 1943 omkwamen.

Stolpersteine Godsweerderstraat 20

ROERMOND

Albert Wolf, Hermina Wolf-Goudsmit, Herbert Wolf en Fanny Felice Wolf.Bij het pand Godsweerderstraat 20 liggen 4 stolpersteine ter nagedachtenis aan hen. Zij stierven op 9-4-1943 in Sobibor.

Stolpersteine Hamstraat 20A

ROERMOND

Hamstraat 20A is een van de eerste adressen waar in 2019 Stolpersteine werden geplaatst. Op 15 maart 2019 zijn hier Stolpersteine gelegd ter nagedachtenis aan Manuel Bloemendaal, Rosine Bloemendaal-Nathan en Walter Bloemendaal.

Stolpersteine Godsweerdersingel 13

ROERMOND

Bij het woonhuis Godsweerdersingel 13 werd in 2019 een Stolperstein geplaatst ter nagedachtenis aan de Joodse Hendrica Francken die de verschrikkingen van WOII niet overleefde.

Stolpersteine Stationsplein 12

ROERMOND

Op 15 maart 2019 werden de eerste Stolpersteine in Roermond aangebracht bij de laatste woonhuizen van Joodse inwoners die tijdens WOII zijn vermoord. Bij Stationsplein 12 liggen Stolpersteine ter nagedachtenis aan: Sylvain Goedhart, Rosa Goedhart-Hanau en Janna Ivonne Goedhart.

Stolpersteine Bergstraat 3

ROERMOND

Op 15 maart 2019 zijn hier Stolpersteine gelegd voor: Hermann Falkenstein en Mietje Falkenstein-van der Sluis. Bergstraat 3 in Roermond was hun laatste woonadres voordat zij slachtoffer werden van de Jodenvervolging tijdens WOII

Stolpersteine Luifelstraat 17

ROERMOND

In 2019 is in Roermond een start gemaakt met het plaatsen van gedenkstenen bij de laatste woonplaats van Joodse slachtoffers van de holocaust. Ter hoogte van het Putbeeld ter hoogte van Luifelstraat nr. 17 ligt een Stolperstein ter nagedachtenis aan Alex Sternfeld, Rosalie Sternfeld-Egger en Albert en Leo Sternfeld.

Geluksplek 26 Roerdalen: Kasteel Montfort

MONTFORT

Genieten van een kasteel en zijn landschap
Kasteel Montfort dateert uit 1260 en was eeuwenlang een van de grootste kastelen van Nederland. Hieraan herinnert een indrukwekkende kasteelruine, waarvan in de afgelopen jaren twee hoektorens en meerdere grote kelderruimten zijn gerestaureerd. Hierin is een bezoekerscentrum over de interessante geschiedenis van dit kasteel, zijn bewoners en het omliggend landschap ingericht.

De Draak

REUVER

De Draak op de rotonde in Beesel staat symbool voor Drakendorp Beesel en het Draaksteken. Het is een 10 meter hoog kunstwerk, gemaakt van staal, dat als blikvanger voor het verkeer uit alle richtingen de weg wijst naar Beesel.

Lemmensmolen

KINROOI

Windmolen uit 1856. Type bergkorenmolen en oliemolen.

Binkermolen

REPPEL-BOCHOLT

Middenslag watermolen (1437-1906), korenmolen op de Abeek.

Klaaskensmolen of Kleeskensmolen

NEEROETEREN

Onderslag watermolen uit 1548, oorspronkelijk gebruikt als oliemolen, later ook als houtzaagmolen.

Volmolen of Beelenmolen

OPOETEREN

Onderslag watermolen uit 1751, eerst gebruikt als volmolen daarna als graanmolen, op de Bosbeek.

Kasteelmolen of Borchmolen

KESSENICH

Watermolen uit 1447. Onderslag korenmolen op de Itterbeek

Reppelmolen

REPPEL-BOCHOLT

Onderslag watermolen, gebouwd voor 856 en gebruikt als olie-, schors en graanmolen op de Aabeek.

Dorpermolen

OPOETEREN

Onderslag watergraanmolen (1402/1530/1859) op de Bosbeek.

Rooiermolen

OPITTER

Onderslag watermolen (1267/1853), gebruikt als korenmolen op de Itter.

Vinckemolen

OPITTER

Onderslag watermolen uit 1775, gebruikt als graanmolen op de Itter.

Zorgvlietmolen

MOLENBEERSEL

Windmolen (1817/1919), bergkorenmolen.

Neermolen

NEEROETEREN

Turbine watermolen uit 1330, gebruikt graanmolen op de Bosbeek.

Sevensmolen

KAULILLE

Windmolen uit 1891. Type grondzeiler, korenmolen.

Voorste Luysmolen

BOCHOLT

Onderslag watermolen uit 1515. Type graanmolen, gelegen aan de Aabeek

Keijersmolen

MOLENBEERSEL

Windmolen uit 1869. Beltkorenmolen met wieksysteem Van Bussel.

Clootsmolen

BOCHOLT

Onderslag watermolen (1296-1539), graanmolen op de Aabeek

Langerenmolen

NEEROETEREN

Onderslag watermolen uit 1551, eerst gebruikt als volmolen, later als olie- en graanmolen op de Bosbeek.

Ghen-Aamolen

BEEK-BREE

Onderslag watermolen uit 1296, gebruikt als graanmolen op de Abeek.

Abroxmolen

BREE-BEEK

Onderslag watermolen, turbinemolen uit 1440, gebruikt als olie- en graanmolen op de Aabeek.

Pollismolen

OPITTER

Onderslag watermolen, gebouwd voor 1078. De molen werd gebruikt als graanmolen op de Wijshagerbeek.

Keyart molen

TONGERLO-BREE

Onderslag watermolen uit 1139), gebruikt als graanmolen op de Itter.

Galdermans molen

TONGERLO-BREE

Onderslag watermolen (1633/1850), gebruikt als graan- en oliemolen op de Itter.

Bosmolen

MAASEIK

Onderslag watermolen uit 1312, gebruikt als graan- en oliemolen op de Bosbeek.

Wurfelder molen

MAASEIK

Onderslag watermolen uit 1560, eerst gebruikt als dubbelmolen volmolen en later als oliemolen en papiermolen op de Bosbeek.

Schouwsmolen

ITTERVOORT

Watermolen uit 1630. Onderslag korenmolen gelegen aan de Itterbeek

Luyensmolen

ITTERVOORT

Watermolen uit 1648. Onderslag korenmolen en oliemolen op de Itterbeek

Armenmolen

NEERITTER

Watermolen uit 1686. Onderslagmolen en graanmolen op de Itterbeek

Kruisherenklooster

BRÜGGEN

In het middelpunt van Bruggen vind je het in 1479 gestichte "Kreuzherrenkloster".

Sluis 15

NEDERWEERT

Sluis 15 in de Zuid - Willemsvaart, gebouwd in de jaren 20. Bij de sluis ligt een oude waterkrachtcentrale.

Liberation Route luisterplek Roermond - Razzia's en verraad

ROERMOND

Kerst 1944. Een deel van Zuid-Limburg is bevrijd. Roermond is frontstad geworden.

St. Sebastiaanskapel

WEERT

Deze kapel uit de 17de/18de eeuw wordt in de volksmond ook wel de Moezekapel genoemd.

Voet- en fietsveer President Willy Claes bij Ohe & Laak (NE) - Ophoven (BE)

OHE EN LAAK

Even een kijkje nemen over de grens? De Maas vormt geen obstakel voor een grensoverschrijdende fietstocht.

Liberation Route luisterplek Herkenbosch - Hulp aan ontsnapte krijgsgevangenen

HERKENBOSCH

Een groep in Herkenbosch zet -vanaf de komst van de eerste gevluchte krijgsgevangenen uit Duitsland in 1941- een lijn op om deze aanhoudende stroom vluchtelingen weg te sluizen naar veilig gebied.

Sint Elisabethsmolen

HAELEN

De oorsprong van deze watermolen gaat terug tot 1240. Dirk II, van-Altena, stichtte de molen in Roggel.

Liberation route luisterplek Ospeldijk - Een kruis in de Peel

OSPEL

Op de verlaten Peel stond eens groot erekruis. Het markeerde de plek waar op 7 februari 1945 een bommenwerper neerstortte.

Liberation Route luisterplek Nederweert - Heftige strijd om de Vlootbeek

NEDERWEERT

Operatie Blackcock, de geallieerde operatie om de Duitse troepen te verdrijven uit de Roerdriehoek tussen Roermond, Sittard en Heinsberg, is op 23 januari 1945 al ruim een week in alle heftigheid bezig.

Klooster op de Biest

WEERT

In dit een voormalig minderbroederklooster is Zorgcentrum Hieronymus gevestigd. De geschiedenis van dit klooster gaat terug tot het jaar 1461.

Geluksplek 22 Roerdalen: de Gelukspijlers van de Fietsbrug

MELICK

De fietsbrug is letterlijk het middelpunt van Roerdalen.

Mariakapel Lichtenberg

WEERT

De voormalige kapel is een kunstwerk op zichzelf en geschikt als expositieruimte of voor kleinere (muzikale) optredens. De kapel is gerestaureerd in 2014.

Paterskerk

WEERT

In het centrum van Weert, gelegen aan de Biest staat de monumentale paterskerk. Een heel bijzondere locatie; een franciscaner klooster en kerk uit 1461.

Liberation Route luisterplek Beesel - Drama op de Maas

BEESEL

Op 11 november 1944 vindt een veerongeluk plaats in Kessel.

Sint-Odakapel met Boshoverschans

WEERT

Deze omgrachte vluchtschans stamt uit de 1e helft van de 17e eeuw en de St. Odakapel stond in 1722 op deze plaats. Het is de best bewaard gebleven historische boerenschans van Nederland

Liberation Route luisterplek Herkenbosch - Russische dwangarbeiders in koelen bloede geexecuteerd

HERKENBOSCH

In oktober 1944 worden veel Oost-Europese en Russische krijgsgevangenen en dwangarbeiders in de Roerstreek ingezet om Duitse verdedigingswerken te graven ter uitbreiding van de Duitse Westwall.

Liberation Route Luisterplek Montfort - Nachtmerrie in Montfort

MONTFORT

Half januari 1945 is de strijd om de Roerdriehoek in alle hevigheid losgebarsten.

Liberation Route luisterplek Thorn - Thorn in de frontlinie

THORN

De geallieerde opmars komt tot stilstand als Operatie Market Garden mislukt.

Willibrorduskerk

STRAMPROY

De rooms-katholieke parochiekerk Heilige Willibrordus, waarvan de mergelstenen (oude) toren en een groot deel van de inventaris reeds van rijkswege bescherming genieten, ligt in de kern van Stramproy aan de doorgaande weg en heeft een groot voorplein waaraan verscheidene winkels zijn gelegen.

Liberation Route Luisterplek Weert - hoog bezoek

WEERT

Maart 1945 is Weert de plek waar de Engelse soldaten na 'Operation Blackcock' een welverdiende adempauze nemen.

Buurtschap Ronckenstein

REUVER

Tussen Reuver en Belfeld ligt het 500 jaar oude buurtschap Ronckenstein.

Liberation Route luisterplek Maasbracht - weergaloze vernieling

MAASBRACHT

Het is de vroege ochtend van 30 september 1944.

Liberation Route luisterplek Haelen - een sprankje hoop

HAELEN

Het kanaal Wessem-Nederweert vormt eind oktober 1944 een stuk van de frontlinie.

De Lichtenberg

WEERT

Het rijksmonument de Lichtenberg heeft een grote architectonische, cultuurhistorische, ruimtelijke en geschiedkundige waarde. Het vormt een belangrijk onderdeel van het cultureel erfgoed van Weert.

Liberation Route luisterplek Roermond - de toren van de kathedraal is opgeblazen!

ROERMOND

De stad Roermond heeft tijdens WO2 zwaar geleden onder de Duitse bezetting en de pogingen van de geallieerden om haar te bevrijden.

Sluizencomplex Maasbracht

MAASBRACHT

Drielingsluis met een verval van ca. 12 meter.

Huize Brias

BAEXEM

Huize de Brias (Het Kasteeltje), genoemd naar de familie De Brias, die het in de 18de eeuw bewoonde.

Kasteel Malborgh

BUGGENUM

Het huis De Malborg, ook wel Walbergh genoemd, schijnt in vroegere tijden in het bezit geweest te zijn van de van Ghoors, maar al sinds de vijftiende eeuw is het huis het eigendom van een convent met de naam Val Sint Elisabeth.

Sint Joseph molen

NEDERWEERT

De Sint-Joseph is een beltkoren molen.

Sint Christoffelkathedraal

ROERMOND

Deze Gothische kruisbasiliek stamt uit 1410.

Caroluskapel

ROERMOND

Deze 14e eeuwse laatgotische kapel met een rijk stucplafond in Zuidduitse Roccocostijl heeft een lange geschiedenis.

Fatih Moskee

ROERMOND

Begin 2006 is de Turkse gemeenschap in Roermond begonnen met het bouwen van de nieuwe Fatih Moskee.

Sint Lambertuskerk

REUVER

De Sint-Lambertuskerk van Reuver werd in 1878-1880 gebouwd naar ontwerp van architect Johannes Kayser.

Kapel onder de Linden

THORN

Dit gebouw heeft van buiten gezien iets ongewoons in vergelijking met andere bedehuizen.

Kasteel Hattem

ROERMOND

Verscholen in het groen van het Roermondse stadspark ligt kasteeltje Hattem, het kleinste kasteeltje van Nederland.

RK. kerk Heilige Gertrudis

MAASBRACHT

In de kerk bevindt zich een Gotisch doopvont en enkele prachtige glas-in-loodramen van H. Kurvers.

Sint Lambertuskerk

NEDERWEERT

De Sint-Lambertuskerk is gebouwd in Brabantse gotiek.

Romeinse brug

WEERT

In het dal van de Tungelroyse Beek, ten oosten van de Maaseikerweg tussen Stramproy en Tungelroy zijn goedbewaarde resten van een houten brug uit de Romeinse tijd aangetroffen.

Auroramolen

BAEXEM

De geschiedenis van deze molen gaat terug tot circa 1520. Eerst stond hij op twee plekken tussen Haelen en Horn.

Sint Martinuskerk

LINNE

De St. Martinuskerk is de eerste neo-romaanse kerk die Casper Franssen ontwierp.

Hompesche molen

STEVENSWEERT

De Hompesche Molen dateert uit 1722. Rondleidingen in de molen elke 2e en laatste zaterdag van de maand.

Sint Josephkerk

WEERT

De kerk is gebouwd in 1939 naar ontwerp van architect Alphons Boosten in de stijl van het Neo-Romaans. De parochiekerk is gesitueerd in de wijk Keent en heeft een groot voorplein.

Sint Teuniskapel

WEERT

De kapel werd gebouwd in 1723 en werd in 1826 grotendeels herbouwd.

Prinsenhof Regentenkamer

ROERMOND

Het Prinsenhof kent een rijke geschiedenis. Het werd tussen 1681 en 1700 door de Luikse architect Bertholet gebouwd als Gouvernementshuis.

Wilhelmus Hubertusmolen

WEERT

Wilhelmus-Hubertus is een stenen beltkoren molen, door wind aangedreven.

Sint Severinuskerk

GRATHEM

De Sint Severinuskerk is een driebeukige kerk met driezijdig gesloten koor, haakse aanbouw en een gedrongen toren van vier geledingen met ingesnoerde spits.

Protestantse kerk

STEVENSWEERT

Rond 1250 is er reeds sprake van een parochie met in die tijd al een kerkgebouw.

Friedesse watermolen

NEER

Een voorloper van de Friedesse molen stond in 1343 al op deze plek en was eigendom van het stift (klooster) van Thorn.

Jezuitenklooster

ROERMOND

Twee bakstenen vleugels in L-vorm uit de 18e eeuw en een korte straatvleugel vormen de kloosterresten.

Sint Aldegundiskerk

BUGGENUM

De oudste vermelding van de kerk komt voor in een oorkonde uit 956.

Molen van Nijs / De Nijverheid

STRAMPROY

De Molen van Nijs (ook wel De Nijverheid genoemd) is een korenmolen. Het is een ronde bakstenen belt windmolen, in 1903 gebouwd.

De Ursulakapel

ROERMOND

De Ursulakapel is de voormalige kloosterkapel van het inmiddels afgebroken St. Ursulaklooster.

De Teekenschool

ROERMOND

De Teekenschool is gerealiseerd in 1905 als een staalkaart van de ideeen van Cuypers en bood onderdak aan de Stadsteekenschool.

Sint Nicolaaskerk

HEYTHUYSEN

De kerk van Heythuysen is gebouwd in 1504.

Moeselkapel

WEERT

De Moeselkapel is van oudsher een veldkapel en werd op 5 mei 1912 ingezegend.

Grafveld Busjop

HEYTHUYSEN

In het natuurgebied het Leudal, langs de Busschopsweg, ligt een uitgestrekt grafveld dat voornamelijk gebruikt is van de Late Bronstijd tot en met de Vroege IJzertijd.

Sint Gerarduskerk

NEDERWEERT-EIND

Op 10 mei 1956 werd de kerk ingezegend door deken Omloo.

Brits militair kerkhof

NEDERWEERT

Het Britse ereveld in Nederweert herbergt de graven van 363 gesneuvelde militairen.

Sint Antoniusmolen

HEYTHUYSEN

Deze korenmolen dateert uit 1861 en werd gebouwd door Bernard Geenen, een jeneverstoker uit Heythuysen, en zijn schoonzus Catharina Geenen - Berden.

Franciscushuis

WEERT

Het kerkgebouw van de Parochie H. Franciscus van Assisi gelegen aan de Biest 43a te Weert wordt een Franciscus Huis.

Ursulinenklooster

ROERMOND

Het voormalig Ursulinenklooster is een rechthoekig bakstenen gebouw in de stijl van het Maasland, met hardstenen kozijnen waarvan een paar nog als kruiskozijn bewaard zijn gebleven.

Prehistorische urnenvelden

WEERT

Het urnenveld op de Boshoverheide is een beschermd Rijksmonument en dateert uit de Urnenveldenperiode. Dit tijdstip omvat de Late Bronstijd tot het begin van de Midden-IJzertijd (ongeveer 1050 - 400 v.Chr.).

Molen de Hoop

HORN

Landbouwer Jacques Leurs en molenaar Willem Evers begonnen in 1817 met het opbouwen van de molen op de Muyenberg, later de Mussen- of Muizenberg genoemd.

Uffelse Watermolen

HALER

De Uffelse Molen is de oudste banmolen in het voormalige gebied Kessenich.

Sint Oda molen

WEERT

Sint Oda is een stenen beltkoren molen uit 1884.

Huis Ravenburg

LINNE

Landgoed Ravenburg bestaat uit een herenhuis en een boerderijcomplex met stallen.

Cattentoren

ROERMOND

De Cattentoren is een interessant monument.

Kasteel Aldenghoor

HAELEN

De eerste vermelding dateert van 1212 wanneer er sprake is van een versterkt huis Ghoor van de heren van Ghoor de Horne.

Molen Sint Anna - Tungelroy

WEERT

Deze windmolen werd in 1875 in gebouwd en is een stenen beltkoren molen.

Leonardusmolen

MAASBRACHT

De Leonardusmolen is gebouwd in 1865. Het is een beltmolen. De molen had twee koppelmaalstenen.

Sint Martinuskerk

VLODROP

De kerk van Vlodrop werd in 1929-1930 gebouwd naar een ontwerp van Caspar Franssen.

Sint Petruskerk

ROGGEL

In 1447 kreeg Roggel een nieuwe kerk.

Abdijkerk Thorn

THORN

Van kloosterkerk tot stiftskerk tot parochiekerk en museum.
De gotische Abdijkerk domineert nog steeds het romantische, witte stadje Thorn. Een gracieuze erfenis van 800 jaar vrouwelijk bewind; hier regeerden dames in de hoogste adellijke stand.

Grafheuvel Bosheide

SWALMEN

Bij de Bosstraat in Swalmen vlakbij de Duitse grens, liggen grafheuvels uit de Late Steentijd (ca. 2000 v.Chr.) en Midden Bronstijd (ca. 1500 v.Chr.).

Grenskerkmonument

NEDERWEERT

Deze grenskerk (Weerterbos - Heugterbroekdijk) ligt in het Weerterbos tussen Weert en Budel. De Grenskerk is zo'n 300 jaar geleden ontstaan.

Nationaal monument voor gevallenen in Nederlands-Oost-Indie en Nieuw-Guinea (1945-1962) en vredesoperaties

ROERMOND

Opgericht ter nagedachtenis aan de ruim 6.200 Nederlandse militairen die in de periode tussen 1945 en 1962 in het voormalig Nederlands-Indie of in Nieuw-Guinea vielen.

Grathemermolen

GRATHEM

Al in de 14e eeuw lag in Grathem de banmolen van het stift (klooster) van Thorn.

Heilige Medarduskerk

WESSEM

De Heilige Medarduskerk werd rond 946 gebouwd.

Sint Margaritakerk

ITTERVOORT

De huidige eenbeukige kerk is in 1935 gebouwd naar een ontwerp van architect Joseph Franssen en verving daarmee de oudere waterstaatskerk uit 1846 die op dezelfde plaats heeft gestaan.

Beggardenklooster

ROERMOND

Een restant van de kloosterkapel met kruisribgewelven getuigt van de aanwezigheid van de Beggarden.

Molen van Verbeek

SINT ODILIENBERG

De molen van St. Odilienberg is de enige stenen bergkoren-molen ten oosten van de Maas.

De Kiosk

ROERMOND

De muziekkiosk op het Munsterplein is ontworpen door de architect Pierre Cuypers.

Kasteel Baexem

BAEXEM

De naam Baexem komt voor het eerst voor in een Charter uit juni 1244 en onlangs is er bij het kasteel een zeer bijzondere vondst gedaan: een zegelring van voor 1293 van ridder Lenvalus van Baexem.

Burcht Wassenberg

WASSENBERG

De Burganlage, bestaande uit de op de achtergrond herkenbare Bergfried (wachttoren van het oudere kasteel) en op de voorgrond staande (nieuwere) kasteel,is het belangrijkste gedeelte van Wassenberg.

Kasteel Nederhoven

BEEGDEN

Het Huis - in Beegden 'het Kasteeltje" genoemd, is in 1614 als jachthuis gebouwd op oudere fundamenten.

Heilig Hartkerk

ROERMOND

De Heilig Hart van Jezus Kerk is een Rooms-Katholieke kerk, gebouwd in 1923 naar een ontwerp van architecten Caspar en Joseph Franssen te Roermond.

Kasteel Hasselholt

OHE EN LAAK

Hasselholt ('het Goedje') heeft een jaartalsteen uit 1548 en een mooie Maaslandse Renaissancegevel uit 1651.

Sint Stephanuskerk

STEVENSWEERT

Petrus Rutten bouwde in 1781 de Heilige Stephanuskerk.

Sint Jacobus de Meerdere kerk

HUNSEL

Deze kerk had oorspronkelijk een romaanse mergelen toren die rond 1300 gebouwd is, maar werd tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest.

Sint Dionysiuskerk

SWALMEN

De Sint Dionysiuskerk staat op een plek waar ooit een Frankische burcht vanaf een hoge oever over de Maas uitkeek.

Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk

ROERMOND

De O.L.V. Munsterkerk is gebouwd in het begin van de 13e eeuw en daardoor een van de mooiste overblijfselen van de Romaanse bouwkunst in Nederland.

Sint Barbarakerk

LEVEROY

De eerste kerk stamt uit 1925.

Onze Lieve Vrouwe Onbevlekte Ontvangenis

OSPEL

De O.L.V. Onbevlekte Ontvangenis is een driebeukige kruisbasiliek in vroeggotische trant uit 1865.

Molen de Korenbloem

OSPEL

De Korenbloem is een korenmolen. De molen dateert uit 1870 en stond op een plek waar eerder nog geen molen had gestaan.

Sint Lambertuskerk

NEERITTER

Het oudste deel van deze driebeukige kerk is de 13e eeuwse mergelstenen toren.

Huis de Steenen trappen

ROERMOND

In 1666 werd het huis gebouwd voor Peter van Boshuijsen, drossaard van het ambt Montfort.

Bisschopshuis

ROERMOND

Als in 1853 de bisschoppelijke hierarchie in Nederland hersteld wordt krijgt Roermond zijn bisschopszetel terug.

Rattentoren

ROERMOND

Tegenover de Sint-Christoffel Kathedraal staat de Rattentoren, een restant van vestingwerken uit 1300.

Sint Barbarakerk

WEERT

De kerk van de parochie Tungelroy werd in 1792 als een grote kapel gebouwd.

Sint Jozefkapel

ROERMOND

Midden op de grens tussen het vroegere Graafschap Gelre en het Graafschap Horn werd een bakstenen eenbeukig kerkje gebouwd ter vervanging van een kleinere kapel.

Molen de Welvaart

HORN

De slanke, rechtopgaande korenmolen. De Welvaart werd in 1864 gebouwd in opdracht van Joseph Aerts.

De Thooren

ROERMOND

De Thooren is een unieke woontoren die in Nederland niet veel voorkomt.

Steenen Trappen Klooster

ROERMOND

In 1876 kwamen de zusters van het Arme Kind Jezus naar Roermond en vestigden zich na korte tijd in de "Steenen Trappen".

Sint Antoniuskapel

NEDERWEERT

Oorspronkelijk stond deze kapel in de buurtschap Rosveld, op de oude gemeentegrens tussen Weert en Nederweert.

Birgittinessenabdij Maria Hart

WEERT

Op deze locatie met tuin was al vanaf 1442 een klooster gevestigd. Het pand van de Abdij Maria Hart bestond oorspronkelijk uit een aantal woningen en werd in 1843 verbouwd tot het huidige klooster.

Synagoge

ROERMOND

De Synagoge ligt op een plaats waar je het niet verwacht, gewoon midden in een winkelstraat.

Huis De Tegelarije

ROERMOND

Kolonel Francois Bitot bouwde op zijn in 1650 verworven bezit het huis De Tegelarije.

Kruiswegpark

ROERMOND

Het Kruiswegpark is aangelegd in 1920 naar een ontwerp van bouwmeester dr. Pierre Cuypers (1827-1921).

Kasteel Heysterum

LINNE

Dit voormalig jachtslot bestond uit twee haakse vleugels die een binnenplaats omsloten.

Minderbroederskerk

ROERMOND

De Minderbroederskerk is een Protestants/Nederlands hervormde drieschepige hallenkerk uit de 14e eeuw.

Sint Andreaskerk

MELICK

De huidige kerk is de naoorlogse vervanging van eerdere kerkgebouwen in Melick welke hun fundamenten hadden op de Kerkberg (plek even buiten de huidige dorpskern).

Kasteelboerderij Zuidewijck Spick

SWALMEN

Rond 1460 werd de oorspronkelijke 'spieker' (versterkt huis met grote graanzolder) gebouwd door Hendrik van de Griende.

Sint Martinuskerk

WEERT

De Sint Martinuskerk, recent nog uitgeroepen tot een van de mooiste monumenten van de provincie, kent fraaie gewelf- en muurschilderingen.

Sint Sebastianuskerk

HERKENBOSCH

Van de mergelstenen kerk die stamt uit de 13e eeuw, is alleen nog het priesterkoor bewaard gebleven.

Fatima Huis

WEERT

Moderne kerk uit 1953 van architect Pierre Weegsels met grootste marmeren mozaïek van Nederland (255m2) en abstracte beglazing van Hugo Brouwer.

Carillon

ROERMOND

Boven het stadhuis is in het torentje een klokkenspel of beiaard te horen en te zien, geschonken ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de stad Roermond.

Prins Bernhard Molen

MELICK

De Prins Bernard Molen is een halfgesloten standerdmolen, gebouwd in 1999. Het is een korenmolen.

Heilig Hart van Jezus kerk

MAASBRACHT

In 1791 is er een kapel gekomen in Beek. Deze kapel was vanaf het begin toegewijd aan Onze Lieve Vrouw en werd bediend vanuit Bracht.

Kasteel Hillenraedt

SWALMEN

Kasteel Hillenraedt is is een vierkante waterburcht. Zijn oorsprong stamt uit de 14e eeuw.

Sint Servaaskapel

NUNHEM

De kapel werd in 1892 gebouwd naar een ontwerp van J. van Groenedael en J. Franssen op de plaats van een oudere kapel.

Waterkrachtcentrale Nederweert

NEDERWEERT

De waterkrachtcentrale, eigendom van Rijkswaterstaat, wordt beheerd door de Stichting Waterkrachtcentrale Roeven Nederweert en is een van de oudste centrales in ons land.

Kasteel Horn

HORN

Kasteel Horn is een van de oudste, nog intacte middeleeuwse ringmuurburchten in Nederland.

Sint Donatuskapel

WEERT

De bidkapel Sint Donatus is gesitueerd binnen de bebouwde kom van het gehucht Hushoven op een wegsplitsing.

Molen de Hoop

WEERT

De Hoop met achtkantige molenromp uit 1788 werd in 1983 opengetrokken tot de tweede stellingmolen van Limburg.

Kasteel Nieuwenbroeck

BEESEL

Het kasteel is een rijksmonument en beschermde historische buitenplaats.

Sint Petrusmolen

ROGGEL

De Sint-Petrus is een korenmolen. Deze beltmolen werd in 1901 in opdracht van P.J.H. Rutten gebouwd.

Onze Lieve Vrouwe Kapel in 't Zand

ROERMOND

De Kapel in 't Zand is een bedevaarts- en parochiekerk, gelegen aan het einde van de prachtige Kapellerlaan en vanuit de binnenstad van Roermond goed bereikbaar.

Sint Antoniusmolen

WEERT

De Sint Antoniusmolen uit 1904 is een beltkorenmolen heeft een naar het westen toe bepleisterde molenromp.

Molen Windlust

NEDERWEERT

Molen De Windlust is de enige windmolen in Limburg die olie slaat en daarmee uniek in zijn soort.

Basiliek van de Heilige Wiro, Plechelmus en Otgerus

SINT ODILIENBERG

In de 8e eeuw werd op een heuvel, de Sint-Petrusberg, aan de voet waarvan later het dorp Sint Odilienberg ontstond, een abdij gesticht door drie Angelsaksische priesters Plechelmus, Wiro en Otger.

Molen Sint Anna Keent

WEERT

De molen werd in 1911 gebouwd voor de plaatselijke boeren, die tot dan toe verplicht waren hun graan op veel grotere afstand te laten malen.

Kasteel Exaten

HORN

Exaten is zowel de naam van een landgoed van 141 hectare, gelegen ten zuid-oosten van Baexem als de naam van het kasteel op het landgoed.

Sint Rumolduskapel

WEERT

Uit de 18de eeuw daterende herdenkingskapel voor de gevallenen tijden de WO II.

Oude Kerkhof - d'n Aje Kirkhoaf

ROERMOND

De historie van de algemene begraafplaats 'Nabij de Kapel in 't Zand'- in de volksmond bekend als 'den Aje Kirkhaof'- hangt nauw samen met de bijzondere staatkundige geschiedenis van Roermond.

Kasteel Nijenborgh

WEERT

Het kasteel is een ruine van de tussen 1455 en 1461 door Jacob I van Horne gebouwde burcht.

St. Lindertmolen

BEEGDEN

De molen is gebouwd in 1790 bij Panheel als een open standerdmolen.

Kasteel Montfort

MONTFORT

Kasteel Montfort dateert uit 1260 en was eeuwenlang een van de grootste kastelen van Nederland.
Het werd door Hendrik van Gelre gebouwd, op een heuvelrug in het waterrijke Vlootbeekdal. Door deze ligging, het veelhoekige grondplan en de dikke natuurstenen muren was het praktisch onneembaar. Na Hendrik's dood in 1285 hoorde kasteel Montfort bij het graafschap Gelre.

ECI waterkrachtcentrale

ROERMOND

De naam ECI staat voor Elektro Chemische Industrie.

Kasteel ten Hove

GRATHEM

Dit kasteel wordt ook wel Puytlinckshof of Bormanshuis genoemd. Gedurende de negentiende eeuw was het eigendom van de familie Bonham de Ryckholt.

Molen Sint Jan

STRAMPROY

Het is een standerdmolen die in 1783 gebouwd is. In 1804 werd de molen verplaatst naar een locatie dichter bij het dorp.

Kleipijpenoven

WEERT

De kleipijpenoven nabij de Biesterbrug aan de Noordkade is een Rijksmonument.

Broekmolen

STRAMPROY

De Broekmolen van Stramproy werd vanaf het begin van de 19e eeuw steeds water-graanmolen genoemd.

Stadhuis

ROERMOND

In 1399 wordt er gesproken van een 'raithuys'.