icon/category/archeo_route

Archeoroute vindplaats

Archeologische vindplaats Simpelveld - De dame van Simpelveld

Bij toeval werden op 11 december 1930 drie sarcofagen van zandsteen in Simpelveld gevonden. Download de app en sta op locatie oog-in-oog met onze archeoloog. Hij vertelt je via modernste virtuele technieken alles over de betekenis van de vondsten. Zo is het net of je naar het verleden transformeert.

Andreas Wierts, mijnwerker uit Simpelveld, was bezig de fundamenten voor een nie...

Andreas Wierts, mijnwerker uit Simpelveld, was bezig de fundamenten voor een nieuw huis (Stampstraat 51) aan te leggen toen hij de drie kisten vond.
Twee van de drie kisten waren leeggeroofd maar de derde kist was nog intact. De verrassing was groot toen bleek dat de kist aan de binnenzijde met reliëfs versierd was. Ook lagen er nog kostbare sieraden, een glazen flesje, een spiegeltje van zilver en een schrijfstift in de kist. De sarcofaag dateert uit 160-180 na Christus. Deze “rijke” vondst geldt als een van de archeolo-gische topstukken van Nederland.

De eigenaar van het terrein waar de kisten gevonden waren, vroeg een flink bedrag in guldens. Het toenmalige Provinciaal Museum in Limburg had geen budget voor deze aankoop. Met hulp van de Vereniging Rembrandt heeft het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) te Leiden de sarcofaag van Simpelveld voor fl. 8.500,- kunnen kopen. Sindsdien is de sarcofaag – met de grafgiften – te bezichtigen in Leiden en is het één van de topstukken van het RMO.
Kopieën kun je bewonderen in de Romeinse expositieruimte aan de Wilhelminastraat in Bocholtz én het Thermenmuseum in Heerlen. Ga naar Viabelgica.eu voor nog meer Romeins verleden! 

De speer bevindt zich in het park bij de zitbank tegenover huisnummer 7

Meer informatie
Thermenmuseum Heerlen
Coriovallumstraat 9
6411 CA Heerlen

Download de app

Bezoek ook andere Archeo route Limburg vindplaatsen.

Lees verder

Contact en locatie

Archeologische vindplaats Simpelveld - De dame van Simpelveld
Lange Graaf
6369 CX
SIMPELVELD