icon/category/archeo_route

Archeoroute vindplaats

Archeologische vindplaats Roermond - glasvondst Dionysiusstraat

Beleef het archeologische verhaal van de glasvondst in de Dionysiusstraat. Download de app en sta op locatie oog-in-oog met onze archeoloog. Hij vertelt je via modernste virtuele technieken de geschiedenis en waarde van glasvondst. Zo is het net of je naar het verleden transformeert.

Roermond is sinds jaar en dag glazeniersstad. In 2009 werd in een kelder aan de ...

Roermond is sinds jaar en dag glazeniersstad. In 2009 werd in een kelder aan de Dionysiusstraat meer dan 1200 kilo oud glas gevonden. Het bleek afvalglas te zijn dat kort na 1600 door een glasschilder was verzameld om te laten omsmelten. De voorraad bevat duizenden fragmenten gebrandschilderd glas daterend van het einde van de 14e eeuw tot begin 17e eeuw. In de 16e eeuw raakten kunstenaars in de Nederlanden beïnvloed door de Italiaanse renaissancestijl.

Cornelis Floris in Antwerpen, ontwikkelde een eigen variant: de Florisstijl. In de glasschilderkunst werd de Florisstijl veel toegepast in versieringen rond afbeeldingen, teksten en wapenschilden. En die zijn hier in fragmenten teruggevonden. In de loop van de eeuwen heeft de glaskunst zich verder ontwikkeld.

Download de app

LET OP: Deze locatie ligt in de Heilige Geeststraat bij de ingang voor voetgangers naar het Pierre Huyskensplein. Daar vind je een cortenstalen tegel.

TIP: Deze locatie is onderdeel van de Archeologische belevingsroute Roermond. Op de Archeo Route Limburg app vind je deze route als geheel terug.

Informatie over historisch Roermond
https://www.historiehuisroermond.nl/nl
https://www.rura.nl/vestingwerken
https://www.roermond.nl/Gemeentearchief
https://www.cuypershuisroermond.nl/nl

Lees verder

Contact en locatie

Heilige Geeststraat 38
6041 GB
ROERMOND

Wanneer zijn we geopend

Altijd open.

Altijd open.