icon/category/archeo_route

Archeoroute vindplaats

Archeologische vindplaats Roermond - de Munsterabdij

Beleef het archeologische verhaal van de Munsterabdij. Download de app en sta op locatie oog-in-oog met onze archeoloog. Hij vertelt je via modernste virtuele technieken de geschiedenis van de Munsterabdij. Zo is het net of je naar het verleden transformeert.

Het Munsterplein en het aangrenzende gebied is de plaats waar tussen de dertiend...

Het Munsterplein en het aangrenzende gebied is de plaats waar tussen de dertiende en de achttiende eeuw een abdij stond. Rond 1220 stichtte graaf Gerard van Gelre en zijn vrouw Margaretha van Brabant hier een nonnenklooster van de cisterciƫnzer orde. In de kerk bevindt zich het praalgraf van het grafelijke echtpaar. Zijn moeder werd de eerste abdis van het klooster. Het klooster is in 1796 door de Fransen, die destijds Roermond bezet hielden, opgeheven.

De gebouwen kregen daarna een andere functie als kazerne en gevangenis. Alleen de Munsterkerk is overgebleven. Onder de grond bevinden zich nog vele archeologische resten van de abdij. Deze zijn beschermd als een archeologisch rijksmonument.

Download de app

LET OP: Deze locatie ligt bij de ingang van het Munsterplein, in de hoek waar ook de panden van Douglas en kledingwinkel State of Art liggen. Daar vind je een cortenstalen tegel.

TIP: Deze locatie is onderdeel van de Archeologische belevingsroute Roermond. Op de Archeo Route Limburg app vind je deze route als geheel terug.

Informatie over historisch Roermond
https://www.historiehuisroermond.nl/nl
https://www.rura.nl/vestingwerken
https://www.roermond.nl/Gemeentearchief
https://www.cuypershuisroermond.nl/nl

Lees verder

Contact en locatie

Munsterplein 1
6041 HD
ROERMOND

Wanneer zijn we geopend

Altijd open.

Altijd open.