icon/category/archeo_route

Archeoroute vindplaats

Archeologische vindplaats Roermond - de Karthuizers

Beleef het archeologische verhaal van de Karthuizers. Download de app en sta op locatie oog-in-oog met onze archeoloog. Hij vertelt je via modernste virtuele technieken de geschiedenis van de Karthuizers. Zo is het net of je naar het verleden transformeert.

Het Kartuizer klooster hier in Roermond werd in 1376 gesticht en één van de bero...

Het Kartuizer klooster hier in Roermond werd in 1376 gesticht en één van de beroemdste bewoners was Dionysius de Kartuizer, die bekend werd om zijn theologische geschriften. In de zestiende en zeventiende eeuw raakte het klooster beschadigd bij twee stadsbranden en in 1572 werd het geplunderd door de troepen van Willem van Oranje. Twaalf kloosterlingen en de secretaris van de bisschop werden gedood.

Het klooster werd in 1783 opgeheven door de Oostenrijkse keizer Jozef II en een deel van de gebouwen, waaronder de monnikencellen werd afgebroken. De overige gebouwen functioneerden daarna een tijd als vrouwenklooster voor de Norbertinessen van Sint Gerlach. Vanaf 1840 tot 1968 was in het kloostercomplex het Groot-Seminarie van het bisdom Roermond gevestigd.

Momenteel is het complex in gebruik door het Bisdom Roermond. In de kloosterkerk – die geregeld geopend is voor het publiek – worden op gezette tijden liturgische vieringen en concerten gehouden.

Download de app

LET OP: Deze locatie ligt in het stadspark de Karthuis. Vanuit de ingang schuin tegenover Voogdijstraat 26 loop je in het park schuin naar de overzijde. Daar vind je een informatiebord en een cortenstalen tegel.

TIP: Deze locatie is onderdeel van de Archeologische belevingsroute Roermond. Op de Archeo Route Limburg app vind je deze route als geheel terug.

Informatie over historisch Roermond
https://www.historiehuisroermond.nl/nl
https://www.rura.nl/vestingwerken
https://www.roermond.nl/Gemeentearchief
https://www.cuypershuisroermond.nl/nl

Lees verder

Contact en locatie

Sint Jansstraat 10
6041 CT
ROERMOND

Wanneer zijn we geopend

Ma-zo: 10:00 - 18:00 uur.

Ma-zo: 10:00 - 18:00 uur.