icon/category/archeo_route

Archeoroute vindplaats

Archeologische vindplaats Ohe en Laak - kasteel Walburg

Beleef het archeologische verhaal van kasteel Walburg. Download de app en sta op locatie oog-in-oog met onze archeoloog. Hij vertelt je via modernste virtuele technieken de geschiedenis van kasteel Walburg. Zo is het net of je naar het verleden transformeert.

Onderdompelen in de wereld van adel en oud geld? Maak dan snel kennis met graaf Reinier van Hompesch! Hij leefde hier op het Eiland in de Maas als een echte jetset. Kasteel Walburg was zijn ultraluxe verblijf met de allure van het Franse hof. Om je een idee te geven; zijn jachthonden verbleven in vijf vertrekken en de paardenstal bood ruimte aan 24 paarden! Reinier bouwde Kasteel Walburg uit tot het Versaille aan de Maas en het was een komen en gaan van hoog adellijke gasten. De lokale bevolking had het nakijken; zij moesten hun graan verplicht en tegen betaling laten malen in de Hompesche molen. Dat was ook zo’n megalomaan projectje van Reinier want het werd meteen de hoogste stellingmolen van heel Limburg.
De eerste eigenaar van kasteel Walburg, Herman Frederik van den Bergh was ook een markant figuur. Als heer van Stevensweert schaakte hij Josina Walburgis uit de abdij van Thorn. De jonge gravin werd op haar vijftiende geïnstalleerd als prinses-abdis. Het zal de nodige commotie hebben gegeven toen die twee dit liefdesnest betrokken dat Herman midden 17e eeuw voor haar liet bouwen.

Kasteel Walburg blijft na Reiniers dood nog lang in de familie, maar het geld voor onderhoud droogt op en in 1919 worden het kasteel en de omliggende tuinen verkocht. Het domein raakt daarna nog meer in verval. Een bombardement in de Tweede Wereldoorlog maakt het zelfs tot ruïne. Kasteel Walburg is nooit meer herbouwd maar de contouren zijn weer zichtbaar gemaakt. Je kunt hier nu heerlijk wandelen over het domein waar de verhalen verder leven. Bezoek ook even het streekmuseum in Stevensweert voor het hele verhaal!

Toeristische informatie
Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak
Jan van Steffeswertplein 1
Stevensweert
https://museumstevensweert.nl/nl

Download de app

LET OP: Het genoemde adres is van café Bongaarts. Tegenover het café ligt een pad genaamd "weg naar Walborgh". Wanneer je deze weg volgt en uiteindelijk links afslaat kom je uit bij de Archeo locatie kasteel Walburg. 

Ook kunt u de Archeo locatie bereiken vanuit het voetgangers- en fietspont dat vanuit Ophoven aankomt in Ohé en Laak. Volg daarna de weg naar Walborgh. 

TIP: Bezoek ook eens deze archeologische vindplaatsen in de buurt
Kasteel en vesting Stevensweert
Hoofdwacht vestiging Stevensweert
De Kantharos van Stevensweert

Wanneer

Altijd open.

Contact en locatie

Archeologische vindplaats Ohé en Laak - kasteel Walburg
Walburgisstraat 13
6109 RE
Ohé en Laak