icon/category/archeo_route

Archeoroute vindplaats

Archeologische vindplaats Melick / Herkenbosch - Romeins villaterrein

Terug naar de tijd toen de Romeinen hier rondliepen! Zij noemden deze plek Mederiacum. Vandaag bekend onder de huidige naam Melick. Download de app en sta op locatie oog-in-oog met onze archeoloog. Hij vertelt je via modernste virtuele technieken de geschiedenis en het belang van de vondsten. Zo is het net of je naar het verleden transformeert.

Melick is een van de weinige Nederlandse plaatsen die vermeld staat in de Itiner...

Melick is een van de weinige Nederlandse plaatsen die vermeld staat in de Itinerarium provinciarum Antonini Augusti. Een Romeinse reisgids uit de 3e eeuw na Christus, die bijgewerkt is tot het eind van de 4e eeuw. In 17 reisroutes geeft ze een aantal plaatsen uit het Romeinse Rijk weer, waaronder Mederiacum, alsmede de reisafstanden.

Mederiacum lag aan de Romeinse weg van Xanten naar Heerlen-Aken nabij een overgang van de Roer. Een prima plek dus om neer te strijken en dat deden de Romeinen. Mederiacum was waarschijnlijk een Statio (een halteplaats langs een Romeinse Heerweg) of mogelijk zelfs een Vicus (kleine nederzetting).

Tijdens de tweede wereldoorlog zijn op De Lorberg bij het graven van loopgraven fundamentresten gevonden van een Romeins gebouw welke worden geïnterpreteerd als een Romeins villacomplex, nu aangeduid als Villa de Lorberg. Het betreft mogelijk een Villa Rustica, een term die de Romeinen gebruikten om een villa gelegen op het platteland aan te duiden in tegenstelling tot een villa gelegen in de stad welke werd aangeduid als Villa Urbana.

Een Villa Rustica kan gezien worden als een herenboerderij en bestond uit meerdere gebouwen. In het hoofdgebouw woonde de landeigenaar met familie. Dit gebouw was veelal opgetrokken uit stenen, zo mogelijk ook de Villa Rustica De Lorberg want in de bodem is een grote basaltsteen aangetroffen samen met samen met aardewerk, munten andere voorwerpen uit de Romeinse tijd. Ook zijn er in de nabijheid grafvelden ontdekt.

Download de app

Lees verder

Contact en locatie

Archeologische vindplaats Melick / Herkenbosch - Romeins villaterrein
Melicker Ohéweg
6075 AM
HERKENBOSCH

Wanneer zijn we geopend

Altijd open.