icon/category/archeo_route

Archeoroute vindplaats

Archeologische vindplaats Melick - De Rur-Stellung

De archeologie van de Tweede Wereldoorlog staat pas sinds kort in de belangstelling en deze plek in Melick geeft iets prijs van de gebeurtenissen uit die tijd. Download de app en sta op locatie oog-in-oog met onze archeoloog. Hij vertelt je via modernste virtuele technieken de oorlogsgeschiedenis van deze plek. Zo is het net of je naar het verleden transformeert.

Hier tref je een van de weinige (nog zichtbare) restanten van de Rur-Stellung op Nederlands grondgebied. Deze maakte deel uit van de uitbreiding van de Duitse Westwall om de Duitse positie vóór het Ruhrgebied te verstevigen tijdens de frontperiode in 1945. De Westwall liep langs de Roer, voor en dwars door Melick en van Roermond tot ver in Duitsland.

Melick was in november al doelwit van geallieerde artilleriebeschietingen en bleef meer dan een maand in de frontlijn liggen. Hier werd zwaar gevochten. De Rur-Stellung werd aangelegd door Oost-Europese en lokale dwangarbeiders, en de Duitse militaire bezetter. Dat gebeurde deels onder leiding van Organisation Todt, een Duitse bouworganisatie die verantwoordelijk was voor de inzet van burgers als arbeidskrachten.

De Rur-Stellung werd aangelegd eind 1944 en was in gebruik van 29 januari 1944 tot en met 1 maart 1945. Het loopgraafsysteem en enige onderkomens zijn relatief goed behouden en zichtbaar gebleven. Middels remote sensing technieken zijn hier ook grondsporen van onder meer een tankgracht aangetoond.

De Tweede Wereldoorlog heeft een grote invloed gehad op onze huidige samenleving. De aanwezigheid van grote aantallen uitgebuite dwangarbeiders heeft een grote invloed gehad op de wijze waarop de Tweede Wereldoorlog hier in de regio wordt herinnerd en herdacht. Uitbuiting blijft een actueel onderwerp, denk aan de inzet van kindsoldaten in conflictsituaties en moderne slavernij in lagelonenlanden.

Download de app

Contact en locatie

Archeologische vindplaats Melick - De Rur-Stellung
Waterschei 70
6074 ET
Melick