icon/category/archeo_route

Archeoroute vindplaats

Archeologische vindplaats Heijen/Gennep - IJzertijdboeren

Beleef het archeologische verhaal van de IJzertijdboeren. Download de app en sta op locatie oog-in-oog met onze archeoloog. Hij vertelt je via de modernste virtuele technieken de geschiedenis van de IJzertijdboeren. Zo is het net of je naar het verleden transformeert.

We gaan 2500 jaar terug, naar de Vroege IJzertijd.
Toen woonden er al mensen hier op de droge zandgrond in Heijen-De Smele!

Er is hier een complete huisplattegrond uitgegraven van een drieschepige bronstijd boerderij.
Dit zijn paalsporen. Er zijn er pakweg 15 bekend in heel Limburg en dit is de oudste.
Echt een zeldzame vondst en er is nog veel wat we niet weten. Wel dit: de woonstalboerderij was maar liefst 18 bij 9,5 meter met een woon- en stalgedeelte. Er was een binnenruimte met in het midden een stookplaats en een opening in het dak zodat de rook weg kon. Hier hebben zo’n 4 tot 5 boerderijen gestaan met bijgebouwen. Het waren naar schatting zo’n 30 boeren die zich in leven hielden met veeteelt en akkerbouw. Verderop stonden graanschuren. Ze kapten bomen en legden kleine graanakkers aan. Door intensief gebruik raakte de schrale zandgrond uitgeput en trokken de IJzertijdboeren verder. Wat ze achterlieten waren zandverstuivingen en heidevelden.

Tijdens de opgraving zijn ook vondsten van aardewerk, natuursteen en vuursteen gevonden. Die kun je bewonderen in het Petershuis in Gennep.

Download de app

LET OP: De Archeo locatie ligt op de groenstrook bij het kapelletje op de rotonde van de kruising van de Siebengewaldseweg/Hommersumseweg/Beltweg

Bezoek ook andere Archeo route Limburg vindplaatsen.

Contact en locatie

Archeologische vindplaats Gennep - IJzertijdboeren
Hommersumseweg 47
6598 MC
Heijen