icon/category/archeo_route

Archeoroute vindplaats

Archeologische vindplaats Asselt/Swalmen - Asselts verleden

Terug naar het verleden van Asselt. Tweeduizend jaar geleden was er al bewoning in Asselt! Romeinen leefden en werkten hier en later Karolingers, Noormannen, ridders, boeren, vissers en dorpelingen. Download de app en sta op locatie oog-in-oog met onze archeoloog. Hij vertelt je via modernste virtuele technieken de geschiedenis van Asselt en het belang van de vondsten op deze locatie. Zo is het net of je naar het verleden transformeert.

Het verleden van Asselt

De sporen van alle bewoners zijn soms nog te zien, opgebaggerd en opgegraven. Asselt is het meest bekend vanwege de mogelijke aanwezigheid van een palts (koninklijk buitenverblijf) van Karel de Grote die hier gelegen zou hebben. De palts werd in 881 bezet door een Noormannenleger. Bijna twee jaar lang maakten ze de zuidelijke Maasstreek tot in Luxemburg en een groot deel van het Rijnland (zelfs tot Prüm en Trier) onveilig.

In de tiende eeuw werd het Romaanse zaalkerkje aan de Maas gebouwd en er omheen kwam een klein dorp tot bloei. De Maas was altijd gevaarlijk en bij een grote overstroming in de zestiende eeuw stortte de toren en een deel van de kerk in. Een nieuwe, bakstenen toren werd aan de andere kant geplaatst. Daarna raakte het kerkje geleidelijk in verval.
In 1916 kwam er een jonge pastoor die Asselt weer tot bloei bracht. Pastoor Pinckers zorgde voor de restauratie van de kerk door de Roermondse architect Pierre Cuypers, stichtte het huidige museum en maakte het rijke Roomse leven en folklore zichtbaar. Beroemd zijn de bloemenprocessies die hij organiseerde.

De laatste jaren is Asselt meer bekend door de Noormannen. Er is een Noormannenwandelroute en facetten van hun leven worden nagespeeld in een zomers Noormannenschouwspel. 

De speer bevindt zich tegenover restaurant De Boei, bij het knooppuntbord van knooppunt 87.

TIP: Deze locatie is onderdeel van Ode-aan-de-Maas

Aanvullende informatie:
Cultuurhistorisch Museum Asselt
Pastoor Pinckersstraat 26, 6071 NW Swalmen
Openingstijden: op zondag en feestdagen van 14:00-17:00 u.


Download de app

Bezoek ook andere Archeo route Limburg vindplaatsen.

Contact en locatie

Archeologische vindplaats Asselt - Asselts verleden
Asseltsestraat
6071 BS
Swalmen